PRVORAZREDNI SKANDAL

Milijuni eura iz fondova EU-a u rukama mafije!

01.12.2010 u 12:49

Bionic
Reading

Milijuni eura iz fondova EU-a usmjereni na razvoj energetskih programa Unije završili su u rukama kriminalaca, uključujući i talijansku mafiju

Prema istraživanju BBC-a, nekoliko je zapravo nepostojećih kompanija na ilegalan način dobilo sredstva EU-a za razvoj energetskih projekata.

To bi moglo značiti da Europski ured za borbu protiv korupcije (OLAF, na francuskom) ne služi svrsi i ne sprečava krađu i razbacivanje dobara. Iz centrale OLAF-a odgovaraju da odgovornost za to najprije leži na državama članicama.

Ipak, Nicholas Ilett, direktor OLAF-a, priznaje da velike svote novca završavaju u rukama mafije.

BBC izvještava da je EU odlučila odvojiti 454 milijarde dolara između 2007. i 2013. za oko 650.000 projekata u 27 zemalja članica. Prema Europskoj komisiji, samo je tijekom 2009. otuđeno oko 1,6 milijardi dolara, 100 posto više nego što je ukradeno 2008.

BBC raspolaže svjedočanstvom bivšeg šefa mafije Antonija Birrittella, koji sada surađuje s policijom i koji pojašnjava kako mafija dolazi to sredstava EU.

'Mafija posjeduje mnoge kompanije koje pobjeđuju na natječajima za dobivanje energije pomoću vjetra, traže novac za nepostojeće transakcije i ispostavljaju račune za duplo veći iznos od dogovorenog', kaže.

Mafija ucjenjuje političare kako bi dobila zemljišta na koja će doći vjetroelektrane i prijeti građevinskim kompanijama koje bi trebale raditi u instalacijama istih.

'Ako neka kompanija ne želi surađivati, organiziraju se požari u njenim instalacijama, napadaju se njeni kamioni ili se izravno prijeti direktorima', kaže Birrittella.

Tužitelj Roberto Scarpinato potvrđuje da je velik dio posla s vjetroelektranama u rukama mafije i da u tome imaju suradnju država. Novac se pere tako što se prebacuje iz kompanije u kompaniju. Napokon, vjetroelektrane bivaju prodane poduzećima koja se doista bave tim poslom, a podaci polako izlaze na površinu.

Talijanski sudovi, naprimjer, oduzeli su mafiji oko dvije milijarde dolara na ime 43 kompanije koje su se bavile vjetroelektranama i solarnom energijom.