'SUPER GALEB'

Crna Gora prodala hrvatskoj tvrtki trupove vojnih zrakoplova

30.11.2010 u 17:26

Bionic
Reading

Hrvatska tvrtka otkupila je od crnogorske vojske pet trupova školsko-borbenih mlaznih zrakoplova Super Galeb 'G-4', koji su, nakon raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore, ostali u vojnoj zračnoj luci kod Podgorice, javili su u utorak podgorički mediji, prenoseći informaciju beogradske agencije BETA

Ministarstvo obrane Crne Gore potvrdilo je informaciju o prodaji, ali je naglasilo da je riječ samo o trupovima zrakoplova, bez motora i naoružanja.

Crnogorsko ministarstvo obrane odbilo je reći o kojoj je hrvatskoj tvrtki riječ, pozivajući se na povjerljivost posla, ali je navelo da ta tvrtka želi zrakoplove osposobiti za športsko letenje.

Nakon raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore, u zračnoj luci Golubovcima kod Podgorice ostalo je ukupno 17 zrakoplova aviona Super Galeb, četiri zrakoplova Utva-75, 17 helikoptera Gazela i pet helikoptera MI-8.

Šest zrakoplova Super Galeb predano je nedavno Srbiji, gdje će nakon remonta, služiti tamošnjoj vojsci. Većina preostalih letjelica nije u letnom stanju, a u međuvremenu su prodani i helikopteri Mi-8.