BILI SU VRLO UPUĆENI

WikiLeaks: SAD uopće nije davao šanse Ratzingeru

30.11.2010 u 16:48

Bionic
Reading

U rudarskom poslu kojim se mora baviti svatko tko želi kopati po dokumentima State Departmenta, dolazi se i do zanimljivih otkrića kakvo je bilo i potpuno fulanje američke diplomacije, to jest veleposlanstva SAD-a u Vatikanu 2005. Tada je uoči konklave za izbor pape potpuno zanemaren prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Joseph Ratzinger. Njemu SAD nije davao nikakve šanse kao nasljedniku Ivana Pavla II.

Vrlo značajno i upadno, ali je tako, Joseph Ratzinger se nije nalazio na listi 20 najizglednijih kandidata za papu, koju su predvodili talijanski kardinal Dionizi Tettamanzi, belgijski Godfried Danneels i kolumbijski Darío Castrillón Hoyos

U izrađenom profilu novoizabranog pape Benedikta XVI. se kaže da je 'nevjerojatno ponizan, vrlo duhovan i lak za manipulaciju. Bit će to papa tranzicije.' To je još jedan u nizu dokumenata zbog kojih se sada Hillary Clinton mora ispričavati i pravdati.

Američka diplomacija ne taji da je izbor Ratzingera bio 'veliko iznenađenje', a njemačkog su kardinala opisali kao 'čuvara teološke ortodoksije'.

Za kandidate su pak isticali: 'Tettamanzi zna nešto slabo engleski', 'Danneels je informatički pismen', 'Castrillón Hoyos drži distancu od narkokartela'.

O traljavosti američkih diplomata, u ovom slučaju u Argentini, govori podatak da se na listi od dvadesetak kandidata za položaj pape našao i kardinal u Buenos Airesu Jorge Bergoglio, za kojeg se pak ističe da 'mu ne pomaže to što je poglavar isusovaca', što je, naravno, neistinito, jer je samo član Družbe Isusove koji je postao (nad)biskupom.