Svijet U BiH

Konstituiran Zastupnički dom Parlamenta

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine, u sazivu izabranom na općim izborima 3. listopada, konstituiran je na sjednici održanoj u utorak u Sarajevu, no bez izbora vodstva jer političke stranke u BiH još nisu postigle dogovor o koaliciji koja će činiti novu vlast u toj zemlji

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Irena Hadžiabdić uručila je zastupnicima potvrde o izboru, a oni su svečano prisegnuli.

Sjednica je nakon toga prekinuta uz najavu da će se nastaviti 22. prosinca.

Zastupnički dom Parlamenta BiH čine 42 zastupnika, a najviše mandata, po osam, u novom su sazivu dobile Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik.

Sedam zastupničkih mjesta pripalo je Stranki demokratske akcije (SDA), a po četiri Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) i Savezu za bolju budućnost (SBB) medijskog tajkuna Fahrudina Radončića.

Tri zastupnika ima Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), a među njima je i predsjednik te stranke Dragan Čović.

Zastupničke mandate preuzeli su i predsjednici HDZ-a 1990. Božo Ljubić i Hrvatske stranke prava (HSP) Zvonko Jurišić.

Dva zastupnika ima Stranka za BiH (SBiH), a preostale mandate podijelilo je sedam manjih stranaka.

Ključ uspostave nove vlasti na razini BiH zasad je u rukama SDP-a i SNSD-a kao dviju najjačih stranaka, a njihovi čelnici ponovno bi se trebali sastati do kraja ovog tjedna kako bi pokušali utvrditi osnove programske suradnje.

O koaliciji o kojoj se dogovore SDP i SNSD ovisit će i uspostava vlasti na razini Federacije BiH, u kojoj je dosada također konstituiran samo Zastupnički dom entitetskog parlamenta.

U Republici Srpskoj Narodna skupština konstituirana je 15. studenoga, a u tijeku su konzultacije o sastavu entitetske vlade koju će voditi predstavnik SNSD-a Aleksandar Džombić, dosadašnji Dodikov ministar financija.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još