Svijet RIJEČ STRUČNJAKA

Epidemija kolere uvezena je na Haiti

Epidemija kolere na Haitiju uvezena je, jer taj soj ne potječe iz okoliša niti iz izbjegličkih logora podignutih nakon potresa 12. siječnja, rekao je za agenciju AFP u ponedjeljak profesor Renaud Piarroux nakon povratka s misije u Haitiju

'Epidemija nije povezana s potresom niti je izazvana sojem iz okoliša', rekao je taj stručnjak za koleru nakon povratka iz trotjedne misije koju je obavio na poziv haićanske vlade.

Epidemija je počela u središnjem dijelu zemlje, a ne na obali ni u izbjegličkim logorima gdje živi 1,3 milijun osoba koje su zbog potresa ostale bez krova nad glavom i 'stoga ne može biti lokalnog izvora', rekao je Piarroux istaknuvši da je kolera uvezena.

Haićanski dužnosnici rekli su kako su se prvi slučajevi bolesti pojavili sredinom listopada na pritoci rijeke Artibonite u središnjem dijelu zemlje gdje je baza nepalskih pripadnika UN-ove misije (Minustah).

Lokalno stanovništvo optužilo je te vojnike da su izazvali bolest od koje je umrlo 1.640 ljudi.

Minustah je optužbe odbacio te kazao da su ispitivanja vode i otpadnih voda u nepalskoj vojnoj bazi bila 'negativna'.

Piarroux je također rekao da je epidemija buknula nevjerojatnom snagom 19. listopada s 'više tisuća slučajeva i više stotina mrtvih u nekoliko dana pošto su ljudi pili vodu na delti rijeke Artibonite'.

Tako brzo širenje bolesti nije viđeno od epidemije kolere u Gomi (bivši Zair) 1994. godine.

'Bakterija se normalno prenosi s čovjeka na čovjeka, a može se prenositi i vodom, no da bi pogodila nekoliko tisuća ljudi, potrebni su tjedni ili mjeseci. A ovdje je riječ o danima', rekao je liječnik koji je obavio brojne misije kolere u Africi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još