ATENTATORI IZ IZRAELA?

Ubijen iranski nuklearni fizičar

29.11.2010 u 11:09

Bionic
Reading

Jedan je iranski nuklearni znanstvenik ubijen, a jedan je ranjen u ponedjeljak ujutro u Teheranu u dva odvojena atentata tijekom kojih su ranjene i njihove supruge, objavili su iranski mediji, koji su napade pripisali izraelskim agentima

U eksploziji bombe koju su mu na automobil postavila dvojica motorista tijekom vožnje ubijen je profesor fizike Madžid Šariari sa Sveučilišta Šahid Behešti u Teheranu, prenosi agencija Fars, dodajući da je Šarirai i član Nuklearnog udruženja Irana

Profesor Ferejdun Abasi, fizičar specijaliziran za lasere, ranjen je kao i njegova supruga u sličnom napadu na auto ispred Sveučilišta Šahid Behešti gdje radi, prema iranskim medijima. Agencija Fars navodi da je taj atentat izveden prema istoj metodi kao i atentat na Šariarija.

Državna televizija je na svojoj internetskoj stranici navela da su 'agenti cionističkog režima napali dvojicu eminentnih profesora dok su odlazili na posao'.

Službena agencija IRNA navodi da je Šariari bio član odjela za nuklearnu energiju sveučilišta Šahid Behešti u Teheranu.

Nekoliko iranskih znanstvenika bilo je na meti napada ili je nestalo pod nerazjašnjenim okolnostima posljednjih godina.

U posljednjem atentatu 12. siječnja ubijen je Masud Mohamadi, ugledni fizičar koji je predavao na Teheranskom sveučilištu.

Mohamadi je ubijen u eksploziji motocikla-bombe, što nije uobičajen način terorističkih napada u Iranu, a vlasti ga pripisuju Izraelu.

Iranski nuklearni program izaziva posljednjih godina napetosti između Irana i zapadnih zemalja koje ga optužuju da želi izraditi atomsko oružje.