BOGATAŠI PROŠLI BOLJE

Švicarci na referendumu odlučili protjerati kriminalce

28.11.2010 u 19:08

Bionic
Reading

Švicarci su se u nedjelju izjasnili za pooštrenje mjera za izgon useljenika koji počine kazneno djelo, pokazuju konačni rezultati referenduma nakon prebrojavanja glasova u 26 kantona

Prema tim podacima za pooštrenja politike izgona za strane počinitelje kaznenih djela izjasnilo 52,9 posto Švicaraca, a protiv ih je bilo 47,1 posto. Švicarci su sa 54,2 posto glasova odbacili protuprijedlog vlade prema kojem bi sud uzimao u obzir težinu kaznenih djela i svaki slučaj razmatrao pojedinačno.

Po prijedlogu populističke švicarske narodne stranke (SVP), stranci koji počine kaznena djela poput ubojstva, silovanja te djela povezana s drogom ili prijevarom u sustavu socijalnog osiguranja bit će automatski protjerani iz zemlje.

Izgon stranih počinitelja kaznenih djela je već moguć pod određenim uvjetima, a prijedlog SVP-a ide dalje i predlaže automatsko oduzimanje boravišne dozvole osuđenim strancima, bez obzira na težinu prekršaja. Prema definitivnim podacima, samo birači iz uglavnom frankofonih kantona, među kojima je i kanton Ženeve, odbili su prijedlog SVP-a.

Na referendumu je odbačen prijedlog Socijalističke stranke koja želi obvezati bogate da na dohodak plaćaju 22-postotni porez. Svaki švicarski kanton sada može sam određivati poreze, a socijalisti tvrde da je to dovelo do preniskih poreza samo da se privuku bogataši.