NOĆNA MORA U AUSTRALIJI

Rušenje sustava blokiralo račune milijuna štediša

28.11.2010 u 15:04

Bionic
Reading

Zbog računalnoga kvara zamrznuli su se bankovni računi diljem Australije i milijuni bijesnih korisnika nisu mogli podizati gotovinu na bankomatima

Noćna mora za 11 milijuna štediša banke National Australian (NAB) proširila se i na druge banke jer su do nedjelje bile blokirane i neke međubankovne transakcije, kao i isplata čekova i naknada za socijalnu pomoć.

U nedjelju je sustav opet pokrenut. 'I druge su banke imale problema, zbog kašnjenja plaćanja iz NAB-a drugim bankama', rekao je glasnogovornik NAB-a George Wright. 'Ponavljam, počela je obrada tih naloga za plaćanje i stvari se pokreću.'

Christopher Zinn, glasnogovornik potrošačke organizacije Choice, pozvao je NAB da plati naknadu onima kojima je prekid transakcija naškodio, na primjer onima koji otplaćuju kredite za kuću, kao i onima kojima je kasnila plaća.

'Ne morate se baviti međunarodnim financijama da biste znali da, kad banka vama uzima novac s računa, on nestaje brzinom svjetlosti, ali kad vam netko želi nešto uplatiti, to traje dan ili dva', komentirao je Zinn.