PREPREKA NA PUTU ZA EU

Izbjegli Srbi traže ‘sveobuhvatno’ rješenje svojih zahtjeva

26.11.2010 u 23:16

Bionic
Reading

Dio izbjegličkih udruga u Srbiji poručio je u petak kako podupiru dijalog Srbije s Hrvatskom, ali udruge istodobno upozoravaju da pomirenje i suradnja između dviju zemalja neće biti moguća dok se ‘pravedno i sveobuhvatno’ ne riješe zahtjevi što su ih one objavile u svojoj peticiji, prenosi srbijanska agencija Tanjug

Udruge okupljene u Koaliciju izbjegličkih udruga u Srbiji poručile su kako podupiru spremnost predsjednika dviju država da rade na rješavanju sudbina nestalih, ali tvrde da dvojica predsjednika nisu razgovarala o zahtjevima iz peticije.

Predstavnici nekoliko desetaka udruga okupljenih u Asocijaciju izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske i Koaliciju izbjegličkih udruga u Srbiji potpisali su 19. listopada peticiju, cilj koje je spriječiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU) prije nego budu trajno riješena otvorena pitanja izbjeglih Srba.

Koalicija se, navodi se, zato ne slaže sa stajalištem izrečenim u Zagrebu, tijekom boravka srbijanskog predsjednika, da se imovinska, stanarska, stečena i druga prava izbjeglica iz Hrvatske, kao i prava državljana Srbije podrijetlom iz Hrvatske, svedu na stambeno zbrinjavanje izbjeglica organiziranjem međunarodne donatorske konferencije.

Peticijom je zatraženo rješenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske a njezini pokretači najavili su da će od EU zatražiti da ne dopusti zatvaranje 23. poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, koje se odnosi na ljudska prava.

Između ostaloga, izbjeglice traže povrat pokretnina i nekretnina, obnovu imovine uništene u ratu i, kako navode, "terorističkim akcijama", naknadu za uništene, oštećene i nestale pokretnine i nekretnine, povrat oduzetih stanarskih prava ili pravičnu naknadu bez uvjetovanja i ograničenja.

Potpisnici također traže isplatu zaostalih mirovina i priznanje radnog staža, reviziju presuda za ratne zločine donesenih u odsutnosti okrivljenika te, kako se navodi, 'pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motiviranih suđenja'.

Među zahtjevima su brz završetak procesa ekshumacije i identifikacije nestalih osoba te isplata devizne i dinarske štednje i novčane naknade za to što izbjeglim Srbima, kako ističu, nije bilo dopušteno sudjelovanje u privatizaciji kao ostalim hrvatskim građanima.