U RUSIJI

Ubijena trojica islamističkih pobunjenika

26.11.2010 u 15:01

Bionic
Reading

Tri osobe za koje se sumnja da su islamistički pobunjenici ubijene su u sveobuhvatnoj operaciji ruskih redarstvenih snaga u Tatarstanu, srednjoruskoj republici s velikim brojem muslimana, piše ruski dnevni list Kommersant

Operacija u kojoj je sudjelovalo petstotinjak policajaca, oklopna vozila i helikopter pokrenuta je nakon nedavnog napada na ravnatelja mjesnog ureda za borbu s ekstremizmom, rekao je glasnogovornik tatarstanskog ministarstva unutarnjih poslova, a prenio je list.

Trojicu pobunjenika za kojima se traga zbog napada, policija je u četvrtak okružila u kući u mjestu Staroe Almetijevo, na jugoistoku zemlje. Pošto su odbili položiti oružje, zapucali su na policajce i ubijeni su u razmjeni vatre koja je zatim uslijedila, po istom izvoru.

Po prvim informacijama, pobunjenici su pripadali radikalnoj islamističkoj organizaciji Hizb al-Tahrir u Tatarstanu, rekao je glasnogovornik.

U Tatarstanu, gdje polovicu stanovnika čine Tatari muslimanske vjere, zadnjih godina raste broj radikalnih skupina islamističke provenijencije.

Hizb al-Tahrir (Stranka islamskog oslobođenja) koju je 1953. osnovao palestinski vjerski čelnik u Jeruzalemu, proširila se u više arapskih i muslimanskih država koje su je većinom zabranile. Njezina je zadaća ponovo uspostaviti kalifat, to jest sve muslimanske zemlje ujediniti u jednu islamsku državu.

Ovo je najaktivniji radikalni islamistički pokret u srednjoj Aziji.

Rusija se s islamističkom pobunom bori i na Sjevernom Kavkazu.