Svijet U AFGANISTANU

Lažni talibanski vođa prevario MI6

Britanska obavještajna služba MI6 odgovorna je zato što je običnog prevaranta držala za talibanskog vođu koji je trebao sudjelovati u mirovnim pregovorima s afganistanskom vladom, objavio je u petak britanski dnevnik The Times

Prevaru je u utorak otkrio New York Times. Agenti MI6 isplatili su tom čovjeku stotine tisuća dolara, uvjereni da je riječ o talibanskom vođi koji ima dovoljne ovlasti da u ime pobunjenika pregovara s američkim i afganistanskim dužnosnicima.

'Britanska obavještajna služba pokazala se naivna, a mi smo pak naše snove zamijenili za stvarnost', rekao je za Times visoki afganistanski dužnosnik.

MI6 je mislio da razgovara s mulom Ahtarom Muhamedom Mansurom, bivšim ministrom u talibanskoj vladi i pomoćnikom mule Omara, i više puta ga je pozivao u Kabul.

Kako navode afganistanski dužnosnici, a prenosi Times, u predsjedničkoj palači su se sastali s predsjednikom Hamidom Karzaijem, što je potonji u utorak zanijekao.

Američki zapovjednik u Afganistanu, general David Petraeus, rekao je u utorak da je prevarant možda manipulirao afganistanskim čelnicima. 'Od samog početka smo bili sumnjičavi u vezi s tim i čini se da je ta sumnjičavost bila opravdana', rekao je.

'U zadnjih šest do osam mjeseci otprilike bilo je različitih pokušaja otvaranja talibanskih čelnika', dodao je general. Neki od tih pristupa 'smatraju se vjerodostojnima', dodao je.

No svi kontakti tek su 'u začecima' i 'u najboljem slučaju se tiču pregovora o pregovorima', kazao je.

Lažni talibanski vođa koji je, navodi Washington Post, obični trgovac iz pakistanskog grada Quette, u tri je navrata razgovarao s čelnicima NATO-a i Afganistana, po izjavama tih čelnika.

Prošli tjedan mula Omar demantirao je informaciju o sudjelovanju talibana u mirovnim pregovorima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još