RUSKI PRIJEDLOG

Ne utrkujmo se do Marsa - pođimo zajedno!

26.11.2010 u 13:15

Bionic
Reading

Šef Roskosmosa Anatolij Perminov izjavio je u petak da sve svemirske sile svijeta imaju šansu prve ostvariti put čovjeka na Mars. No da bi se to dogodilo u bližoj budućnosti, potrebna je zajednička misija – tvrdi jedan od najiskusnijih djelatnika u ruskom svemirskom programu

'Na nedavnom summitu 26 zemalja koje imaju vlastite svemirske agencije utvrđeno je da bi letove u dalji svemir bilo svrhovito organizirati kroz združenu akciju. To ne znači da SAD, Rusija ili Kina nemaju moć same ostvariti te misije, no one su prilično skupe. Ja sam osobno za međunarodnu suradnju', izjavio je Perminov za Prajm-Tass.

Slično prognozama koje daju šefovi ostalih nacionalnih svemirskih programa, Perminov smatra kako u ovom trenutku put na Mars nije izgledan prije 2030. godine. Naime, iako istraživanje 'Crvene planete' predstavlja prioritet, Perminov tvrdi kako niz svjetskih zemalja u ovom trenutku provodi istraživanja vezana uz Mjesec. 'To bi moglo dovesti do stvaranja prvih ljudskih stanica na Mjesecu', rekao je Perminov.

Čelnik Roskosmosa nedavno je obznanio kako Rusija razrađuje nuklearnu tehnologiju za novi svemirski brod kojim bi upravljali piloti. Inače, pored Rusije, Kine i SAD-a, prošlog je mjeseca i Indija objavila svoju ambiciju da do 2030. godine pošalje brod na Mars, četvrtu planetu po redu od Sunca.