OPSADA POD OKRILJEM NOĆI

Policija pozatvarala oporbene medije u Makedoniji

26.11.2010 u 13:30

Bionic
Reading

U četvrtak popodne, jake snage makedonske policije upale su u prostorije televizije A1, jedinog TV kanala u ovoj državi s antivladinom programskom orijentacijom. U petak ujutro, zapečaćene su i redakcije dnevnih listova Vreme, Špic te lista na albanskom Koha e re

Policijski upad uslijedio je nakon što je konkurentska televizija Kanal 5 pokrenula agresivnu kampanju protiv Velije Ramkovskog, vlasnika televizije A1 te poduzetnika i političara. Kanal 5, koji otvoreno podržava vladu Nikole Gruevskog i VMRO-DPMNE-a, danima je poimence optuživao Ramkovskog za utaju poreza u svojim tvrtkama te za neformalno suvlasništvo u navedenim dnevnim listovima.

Prema u Makedoniji već nekoliko puta viđenom scenariju, nakon medijskih najava uslijedila je i policijska akcija u kojoj su, kako javlja A1, zapečaćeni serveri koji televiziju drže u životu. Policija je navodno fizički napala i Mladena Čadikovskog, glavnog urednika ove televizije.

Porezna inspekcija češljala je knjige cijelu noć, a konkurentski Kanal 5 javlja da će MUP i porezna uprava rezultate istrage priopćiti popodne na tiskovnim konferencijama. Zasad se Ramkovski navodno sumnjiči za odljev sedam i pol milijuna eura neplaćenih poreza u inozemstvo.

Javilo se i Vijeće za radiodifuziju, koje je zatražilo od organa vlasti da omoguće nesmetan rad televizije. Europarlamentarac Zoran Thaler izjavio je kako očekuje od vlade da razjasni ovaj čin. 'Vlada mora biti oprezna kad je u pitanju sloboda govora kao ustavno pravo i zajednička vrijednost suvremene europske demokracije', rekao je Thaler za BBC.

Inače, pred zgradom televizije A1 jučer i danas se okupio i veliki broj građana koji su dali podršku djelatnicima televizije.