PJONGJANG TVRDI

Korejski poluotok na rubu rata

26.11.2010 u 11:13

Bionic
Reading

Zajednička pomorska vojna vježba Južne Koreje i Sjedinjenih Država koja počinje u nedjelju dovodi Korejski poluotok na rub rata, rekao je u petak režim u Pjongjangu, a prenijela je službena agencija KCNA

Te vojne vježbe 'američkih imperijalista i njihove ratoborne južnokorejske marionete' uperene su protiv Sjeverne Koreje, ocijenio je Pjongjang.

'Stanje na Korejskom poluotoku primiče se rubu rata zbog neoprezna projekta onih koji su brzi na okidaču', dodaje se u službenom sjevernokorejskom priopćenju.

Prvi put nakon Korejskog rata (1950-1953) Sjeverna Koreja je u utorak bombardirala civilno stambeno područje u Južnoj Koreji. U tom granatiranju otoka Jeonpjeonga poginule su četiri osobe, a dvadesetak je ranjeno, na što je južnokorejska vojska uzvratila paljbom.

SAD je u srijedu pružio potporu Južnoj Koreji i s njom će od nedjelje do srijede održati vojne vježbe u kojima će sudjelovati i nosači zrakoplova.

Južna Koreja dobila novog ministra obrane

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak imenovao je u petak za novog ministra obrane svog savjetnika za nacionalnu sigurnost, objavili su korejski mediji, u vrijeme rastućih napetosti nakon topničkog napada Sjeverne Koreje i održavanja zajedničke vojne vježbe s američkom vojskom.

Novi ministar je Lee Hee-Won, vojni časnik koji se zalaže za 'pametnu' vojsku, sposobnu predvidjeti i brzo odgovoriti na nepredvidive poteze Sjeverne Koreje.

On je na položaju zamijenio Kim Tae-Younga koji je u četvrtak podnio ostavku zbog kritika na način na koji je Seoul odgovorio na sjevernokorejsko bombardiranje otoka u blizini sporne morske granice između dvije zemlje u Južnom moru.

Predsjednik je prihvatio njegovu ostavku 'kako bi se popravila atmosfera u vojsci i odgovorilo na seriju incidenata'.

Mediji opisuju Leeja kao časnika s iskustvom u vojnim operacijama, vrlo sklonog suradnji s vojnim snagama SAD-a, ključnog saveznika Južne Koreje.

Korejski sukob