Svijet KOREJSKA KRIZA

Zbog urana sastanak šefova diplomacije Japana, Koreja i SAD-a

Šefovi diplomacije Japana i Sjedinjenih Država dogovorili su se u četvrtak da se sastanu s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova radi koordiniranja politike prema Sjevernoj Koreji, objavili su mediji

Japanski ministar Seiji Maehara i američka državna tajnica Hillary Clinton dogovorili su se da se u prosincu nađu u Washingtonu, objavila je japanska agencija Kyodo News.

Tijekom 15-minutna telefonskog razgovora Maehara i Clinton potvrdili su potrebu jačanja suradnje nakon sjevernokorejskoga napada u utorak na južnokorejski otok te zbog sjevernokorejskoga programa obogaćivanja uranija, objavilo je japansko ministarstvo.

U sjevernokorejskom topničkom napadu na otok Yeonpyeong u blizini morske granice dviju Koreja poginula su dvojica južnokorejskih vojnika i dvoje civila, a 18 je ljudi ranjeno.

Pjongjang je nedavno otkrio i da ima veliko novo postrojenje za obogaćivanje urana, što bi mogao biti znak da Sjeverna Koreja ima veći nuklearni program nego što su analitičari pretpostavljali.

Maehara i Clinton rekli su kako prepoznaju važnost Kine u ublažavanju napetosti na korejskom poluotoku jer je poznat snažan utjecaj Pekinga na Sjevernu Koreju, objavilo je ministarstvo.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još