Svijet ZBOG NEDAVNIH INCIDENATA

Južnokorejski ministar obrane dao ostavku

Južnokorejski ministar obrane koji se našao na meti kritika zbog odgovora Južne Koreje na bombardiranje Sjeverne Koreje, podnio je u četvrtak ostavku predsjedniku Lee Myung-Baku, koji ju je prihvatio, objavilo je predsjedništvo

Ministar Kim Tae-Young dao je ostavku 'kako bi preuzeo odgovornost za niz nedavnih incidenata', ističe se u priopćenju predsjedništva.

Južnokorejska vlada bila je u četvrtak izložena žestokim kritikama jednog dijela medija i političara koji je optužuju za slabost, budući da je Sjeverna Koreja u utorak bombardirala južnokorejski otok. U sjevernokorejskom granatiranju su četiri osobe izgubile život.

Pyongyang je ispalio 170 granata na južnokorejski otok Yeonpyenong: 90 ih je palo u more, a 80 je posijalo paniku na otoku.

Južnokorejske snage su uzvratile sa 80 granata. Zastupnici u Seulu ocijenili su da je to premalen broj i da je južnokorejskoj vojsci trebalo previše vremena za odgovor, što je sjevernokorejskim snagama omogućilo da dvaput otvore paljbu.

Bivši ministar obrane Kim Jang-soo, koji je ušao u stranku predsjednika Leeja, rekao je da je reakcija vojske 'razočarala' i ocijenio je, kao i ostali zastupnici u parlamentu, da su južnokorejske snage morale odmah poslati borbene zrakoplove koji bi neutralizirali sjevernokorejsko topništvo.

No ministar Kim Tae-Young mu je odgovorio da su zračni napadi mogli izazvati 'totalni rat'.

Kim Tae-Young je već bio na meti kritika nakon torpediranja južnokorejske korvete koje se pripisuje Pyongyangu, u kojemu je u ožujku 2010. poginulo 46 mornara. U istrazi se upozorava na niz vojnih pogrješaka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još