KRIZA EUROZONE

Hoće li Irska i Španjolska srušiti svjetsku ekonomiju?

25.11.2010 u 09:32

Bionic
Reading

Europske nade oko spašavanja Irske brzo su splasnule. Sljedeća domino pločica je Portugal. Nakon Grčke, Irske i Portugala, sve oči uperene su u Španjolsku. Euro je u iznimno ozbiljnoj krizi, a neki analitičari predviđaju i rušenje čitavog svjetskog gospodarstva

Španjolska je na najboljem putu da slijedi Grčku, Irsku i Portugal, no s njom i problemi eurozone postaju veći. Neki američki analitičari sumnjaju da će euro uspjeti preživjeti. Eurozona od 16 zemalja još može podnijeti krize malih nacija, kao što su Grčka ili Irska, čiji je udio u ekonomiji eurozone po dva posto, ali Španjolska, koja čini 10 posto gospodarske eurozone, predstavlja ozbiljan problem.

Što se dogodilo Irskoj?

Irski slučaj bankovne krize školski je primjer evolucije bankovne krize u sustavnu financijsku krizu, koju prati valutna kriza, a koja na kraju poprima obilježja dužničke krize.

Irskim bankarskim sustavom dominira 'velika četvorka'– AIB Bank, Bank of Ireland, Ulster Bank i National Irish Bank. Irska vlada izdvojila je velike novce u pokušaju da vrati povjerenje u bankarski sustavi, zbog čega je utemeljila i nacionalnu agenciju za upravljanje imovinom (The National Asset Management Agency). Međutim, svi unutarnji napori Irske nisu bili dovoljni. Tutorstvo MMF-a i Europske središnje banke bilo je neizbježno. Pregovori između Irske i MMF-a brzo napreduju, ali je na irskoj vladi da donese neophodne političke odluke. U okviru toga, Irska priprema najradikalnije mjere u povijesti zemlje, što, između ostalog, uključuje povećanje PDV-a sa 21 posto na 23 posto 2014. godine i otpuštanje 24.000 državnih službenika.

Dileme MMF-a

The Wall Street Journal prenosi da se MMF našao u dilemi – postavlja si pitanje treba li restrukturirati irski dug. Naime, u slučaju dužničke krize postoje tri moguća rješenja: oprost duga, reprogramiranje duga u nadi da će dužnik biti spreman u budućnosti otplatiti dug te na kraju i otkazivanje otplate duga u slučaju kad dužnik jednostavno ne ispunjava svoje obaveze.

Prijašnja praksa MMF-a pokazuje da je MMF posuđivao novac kojim je 'pomagao' zemlji suočenoj s dužničkom krizom (tzv. bailout money), a zapravo je primarna svrha tog novca bila namirenje bankara iz razvijenih zemalja. Za potencijalne buduće slučajeve dužničkih kriza svakako je potrebno definirati međunarodnopravni okvir za restrukturiranje duga koji bi vodio brigu o interesima vjerovnika i dužnika.

Angela Merkel
je izjavila da je irska kriza podjednako zabrinjavajuća kao i grčki slučaj, a možda i više jer povlači euro za sobom. Kako prenosi Yahoo Finance, neki analitičari idu tako daleko da predviđaju rušenje svjetskog gospodarstva. Po njihovim riječima, europski scenarij se seli u Japan, a nakon toga i u SAD.