OTKRIĆE U KALIFORNIJI

U kući doseljenika iz Srbije nađena 'tvornica bombi'

25.11.2010 u 08:58

Bionic
Reading

U kući Georgea Jakubeca, naturaliziranog Amerikanca doseljenog iz Srbije, koji je optužen za dvije pljačke banke u Kaliforniji, policija je pronašla pravu 'tvornicu bombi', izvijestila je u srijedu iz San Diega TV mreža NBC News

U istrazi koju je vodilo više policijskih agencija, u kući u četvrti Escondido u San Diegu pronađene su četiri bombe i zaliha eksplozivnih materijala. Jakubec (54), optužen je u 28 točaka, od čega najviše za posjedovanje eksploziva te za pljačke, a određene mu je jamčevina od pet milijuna dolara.

Jakubeca se tereti za držanje najveće zalihe visoko eksplozivnog materijala - heksametilen triperoksid diamina ili HMTD-a, ikada otkrivene u SAD-u. Navodno je nađeno oko 5,5 kg HMTD-a.

U ponedjeljak se pred sudom izjasnio da nije kriv po svim točkama optužnice. Njegova kuća je zapečaćena do daljnjega, rekla je glasnogovornica ureda šerifa okruga San Diego, Melissa Aquino. 'Kuća ostaje zapečaćena i tamo je jedna postrojba kako bi bili sigurni da nitko ne ulazi u kuću', rekla je.

S Jakubecom je u iznajmljenoj kući živjela i njegova supruga Marina Ivanova, optužena da je zajedno s njim provalila u trgovinu Fry Electronics 2009., za što je Jakubec priznao krivnju pa je osuđen na tri godine zatvora uvjetno.

U novoj optužnici Jakubec se tereti za pljačku banke u mjestu Sorrento Mesa, 25. lipnja 2010., kada je koristio gumenu masku i za pljačku banke u Carmel Mountain Ranchu 17. srpnja 2010.