Svijet U EUROPSKOM PARLAMENTU

Britanski zastupnik provocirao nacizmom

Britanski zastupnik u Europskom parlamentu, eurofob Godfrey Bloom, izbačen je iz Parlamenta u srijedu jer je govor njemačkoga kolege Martina Schulza usporedio s nacističkim sloganom, zatim mu se odbio ispričati i još ga nazvao fašistom

U sklopu vrlo žive rasprave o gospodarskoj krizi, Bloom, zastupnik Stranke za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), uvrijedio je predsjednika kluba zastupnika socijalista koji je tvrdio da europske zemlje trebaju usklađeno djelovati.

'Ein Volk, ein Reich, ein Führer (jedan narod, jedna država, jedan vođa, što je bio slogan nacističke Njemačke)', rekao je Bloom Schultzu te izazvao prosvjede u parlamentu.

Na opetovani zahtjev predsjednika EP-a, Poljaka Jerzyja Buzeka, Bloom se odbio ispričati i još dometnuo da je Schulz 'nedemokratski fašist', a tada je Buzek zatražio da napusti dvoranu.

To nije prvi put da Bloomova stranka vrijeđa u EP-u, jer se predsjednik UKIP-a Nigel Farage proslavio izjavom o predsjedniku Europske unije, Belgijancu Hermanu Van Rompuyu, da ga resi karizma 'krpe za pod' i izgled nižeg bankovnog činovnika.

Sam Martin Schultz već je bio vrijeđan. Talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao mu je 2003. da bi bio 'odličan za filmsku ulogu kapoa', židovskog voditelja barake u nacističkom koncentracijskom logoru.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još