SARKOZYJEV OFF THE RECORD

'Vidimo se sutra moji pedofilski prijatelji'

23.11.2010 u 17:44

Bionic
Reading

Francuski tjednik L'Express objavio je u utorak ljutite komentare francuskog predsjednika Nicholasa Sarkozyja koji je novinarima privatno rekao da je povezati ga s provizijama u slučaju prodaje francuskih podmornica Pakistanu apsurdno koliko i jednog od novinara nazvati pedofilom.

Ljutit zbog izvješća koje ga povezuju s istragom o možebitnim podmićivanjem francuskih političara devedesetih godina 20. stoljeća, Sarkozy je u Lisabonu prošlog tjedna verbalno napao novinara rekavši mu da bi ga isto tako lako mogao optužiti da je pedofil.

U razgovoru s medijima u petak koji je trebao biti 'off the record', što znači da njegove izjave nisu trebale biti prenesene, Sarkozy je krenuo u tiradu protiv nemarnog izvještavanja rekavši da bi novinari prvo trebali provjeriti svoje činjenice a ne samo iznositi pretpostavke u svojim prilozima.

'Svijet je poludio. Među vama nema nikoga tko vjeruje da bi ja organizirao provizije i mito u slučaju podmornica za Pakistan. To je nevjerojatno', rekao je Sarkozy u Lisabonu na summitu NATO-a prošlog vikenda.

Kako bi naglasio svoju misao okrenuo se jednom novinaru i rekao: 'A ti? Nemamo ništa protiv tebe... Čini se da si ti pedofil... Tko mi je to rekao? To je samo moje osobno uvjerenje. Možeš li se opravdati?'.

Sarkozy je na odlasku novinarima dobacio: 'Vidimo se sutra moji pedofilski prijatelji'. Njegove je izjave na svojim internetskim stranicama objavio L'Express pod naslovom 'Sarkozyjev off-record bijes' a potom su ih prenijelli drugi mediji.

Predsjednička palača u utorak nije željela dati komentar.

Ugovor o podmornicama, o kojem je riječ u ovom slučaju, potpisan je sredinom devedesetih kada je Sarkozy bio ministar financija. Ugovor s Pakistanom i provizije posrednicima našao se u središtu pozornosti od 2002. kada je u samoubilačkom bombaškom napadu u Karachiju ubijeno 11 francuskih državljana koji su radili na poslu s podmornicama.

Pakistanske su vlasti napad pripisale islamskim fundamentalistima no istraga je pokušala utvrditi je li postajala bilo kakva veza s financijskim nepravilnostima u prodaji tri podmornice Pakistanu.