SAD BRANI SVOG SAVEZNIKA

Bijela kuća osuđuje Sjevernu Koreju

23.11.2010 u 16:02

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države u utorak su oštro osudile topnički napad Sjeverne Koreje na otok na zapadnoj obali Južne Koreje u kojem su poginula najmanje dvojica vojnika, ističući spremnost na obranu svojeg saveznika na čijem teritoriju imaju 28.000 vojnika

'SAD snažno osuđuje taj napad i poziva Sjevernu Koreju da zaustavi svoje ratoborno djelovanje i u cijelosti poštuje odredbe sporazuma o primirju. SAD je čvrsto opredijeljen za obranu svojeg saveznika - Republike Koreje te za održavanje regionalnog mira i stabilnosti', navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Južna Koreja na području na kojem se dogodio izgred izvodi velike, devetodnevne vojne vježbe pod nazivom Hoguk. Profesor s južnokorejskog Sveučilišta Dongsen Brian Myers izjavio je za američki javni radio NPR da Sjeverna Koreja 'rutinski prosvjeduje' kad Južna Koreja izvodi vojne vježbe i prijeti osvetom, no s akcijom u utorak je otišla mnogo dalje.

'Vidjeli smo nekoliko pomorskih čarki u regiji od 1999, zatim 2002. i prošle godine te potapanje južnokorejskoga broda u ožujku ove godine, no ovo je prvi put od Korejskog rata da je topništvom napadnuto civilno područje', rekao je Myers.

Ocijenio je da je riječ o 'najgorem činu agresije protiv Južne Koreje nakon završetka Korejskog rata 1953. godine'.

CNN je izvijestio da je Sjeverna Koreja ispalila oko 200 granata.