SUKOB SJEVERNE I JUŽNE KOREJE

Najava nuklearnog rata ili 'veliki bijeli slon'?

23.11.2010 u 11:31

Bionic
Reading

Na Korejskom poluotoku stanje je i dalje neizvjesno. Nakon što su Sjeverna i Južna Koreja razmijenile vatru, jer je vojska Sjeverne Koreje otvorila paljbu prema otoku Yoenpyeongu u Žutom moru, situacija je ozbiljno zabrinula njihove susjede, Kinu, Rusiju i Japan, koji strahuju od nuklearnog rata

Japanski premijer Naoto Kan naredio je svojim ministrima da budu u najvišem stanju pripravnosti, da bi mogli reagirati pravovremeno. Dakako da su i Rusija i Kina zabrinute zbog potencijalne eskalacije situacije. Teoretski gledano, Sjeverna Koreja bi mogla upotrijebiti nuklearno oružje. Naime, jedan od najistaknutijih nuklearnih znanstvenika u SAD-u, Siegfried S. Hecker nedavno je posjetio nuklearno postrojenje u Sjevernoj Koreji, čijom je sofisticiranošću ostao zatečen.

Međutim, Mark Fitzpatrick, nuklearni nadzornik na Međunarodnom institutu za Strateške studije u Londonu smatra da ipak treba biti vrlo oprezan pri definiranju potencijalnih scenarija u slučaju rata na Korejskom poluotoku, prenosi BBC. Prvi mogući scenarij jest taj da Sjeverna Koreja možda odustane od stvaranja plutonija u vojne svrhe. Drugi jest taj da Sjeverna Koreja možda neće biti sposobna lako upravljati tom sofisticiranom tehnologijom. A s druge strane, možda će joj samo trebati više vremena i napornog rada prije nego što uspije lansirati nuklearno oružje ili proizvesti termonuklearni uređaj.

U četvrtoj opciji Fitzpatrick upozorava da se možda radi o 'velikom bijelom slonu' – neefikasnom, politički motiviranom projektu bez ikakvog ekonomskog opravdanja, a koji je kreiran samo radi prestiža, u čast stote obljetnice rođenja velikog vođe Kim-Il Sunga u travnju sljedeće godine.

Podsjećamo da je Korejski rat 1950. završio primirjem 1953. godine, a ne mirovnim ugovorom, zbog čega je Korejski poluotok službeno u ratu već šest desetljeća.

Sjeverna i Južna Koreja