SKANDAL U SAD-U

Agenti pijani prevozili nuklearno oružje

23.11.2010 u 09:36

Bionic
Reading

Više agenata američkog ministarstva energetike (DOE), zaduženih za prijevoz nuklearnog oružja, znalo je biti pijano na dužnosti, prema izvješću ureda glavnog inspektora tog ministarstva objavljenom u ponedjeljak

U izvješću je pomoćnica glavnog inspektora Sandra Bruce navela da je ured potvrdio postojanje 16 incidenata vezanih s alkoholom od 2007. do 2009. Dva od tih incidenata dogodila su se tijekom 'misije sigurnog prijevoza' nuklearnog oružja, dok su se agenti prijavljivali u hotele za noćenje.

Godine 2007. jedan je agent uhićen zbog opijanja u javnosti, a 2009. su dva agenta pritvorena u policiji nakon incidenta u lokalnom baru. 'Uprava Ureda za siguran prijevoz (OST) poduzela je odgovarajuće mjere u ovim slučajevima. Međutim, po našoj prosudbi, incidenti s alkoholom kao što su ovi, iako mogu biti rijetki, ukazuju na potencijal ranjivosti u ključnoj misiji nacionalne sigurnosti OST-a', istakla je Bruce.

OST, koji je u sklopu Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost (NNSA) pri ministarstvu energetike, zadužen je za transport nuklearnog oružja, komponenti tog oružja i posebnog nuklearnog materijala. Ured ima oko 600 agenata, kandidata za agente i drugog osoblja.

NNSA je razvio program testiranja na alkohol koji osigurava da agenti nisu pijani na dužnosti, da ih se testira svakih 12 mjeseci i šalje kući ako im je razina alkohola u krvi iznad 0.02 promila. Kandidati za agente ne smiju konzumirati alkohol osam sati prije dolaska na posao.

Ured glavnog inspektora preporučio je da NNSA uvede nultu toleranciju na alkohol i nabavi opremu za dodatno testiranje, te da osigura da su agenti fizički i mentalno spremni za odgovoran posao koji obavljaju.