RUDAR KOJI SE SPASIO

Panika ga vratila na slobodu

22.11.2010 u 14:23

Bionic
Reading

Daniel Rockhouse, 24-godišnji rudar, jedini koji se zasad spasio nakon havarije u rudniku ugljena u Greymouthu na Novom Zelandu, pripovijeda kako se našao blizu smrti, kada je u petak eksplodirao plin

Eksplozija ga je snašla dva kilometara od ulaza u rudnik i podignula ga u zrak. Udario je glavom i tijelom u stijenu te nakratko izgubio svijest. Kada je došao k sebi, primijetio je da se plin CO nalazio u tunelu.

'Uhvatila me panika i počeo sam trčati, ali sam pao i ponovno izgubio svijest zbog količine plina. Tada sam pomislio na suprugu i djecu i mislio sam da umirem. Ali sam kazao samome sebi: 'Daniel, digni se i trči.'' Dok se kretao prema izlazu, pronašao je kolegu Russela Smitha, koji je izbjegao eksploziju jer je zakasnio na posao.

I Smith je ležao bez svijesti, pa ga je Daniel podignuo i probudio. Vidjeli su dnevno svjetlo 300 metara od ulaza u rudnik. 'Nikada nisam bio toliko sretan u životu', kazao je Rockhouse, koji je tada zastao i rekao kolegi kako ne misli da će još netko od 29 rudara izaći kao njih dvoje.

Zatrpani rudari nemaju hrane, ali imaju vode. Upuhuje im se svježi zrak. Vlasti još nemaju znakova da su živi, ali vjeruju da su se uspjeli skloniti u nekom od pomoćnih tunela. Spasilačke akcije još čekaju zbog opasnosti od požara ili novih eksplozija.

'Moramo sačuvati vjeru i prisebnost. Najvažnije je da ne budemo ishitreni i da ne prouzročimo krive poteze u trenutku spašavanja', kazao je novozelandski premijer John Key jutros na konferenciji za novinare.

Tony Kokshoorn, gradonačelnik Greymoutha, potvrdio je da će u rudnik ubaciti robota koji će ispitati uvjete, da bi prva spasilačka ekipa mogla ući. Misli se da teretni vagon blokira put, ali da ima po metar širine sa svake strane i da će spasioci ipak moći proći.

Bušenje rupe za proboj robota ide pomoću postojeće rupe za ventilaciju od 15 centimetara promjera (slična onoj preko koje se pomagalo čileanskim rudarima). Treba izbušiti tunel od 162 metara do glavnog tunela. Tada će spustiti televizijsku kameru da se vidi ima li preživjelih. Eksperti, njih tridesetak, od kojih su neki stigli iz Australije, čekaju dozvolu za ulazak u rudnik. Zbog dima i nestabilnosti terena, sam silazak do glavnog tunela bi, ako proba s robotom bude uspješna, trebao trajati dva do tri sata.

Poslovodstvo Pike Rivera, kompanije koja vodi rudnik, smatra da su rudari samo na 150 metara od površine zemlje ali na oko dva i pol kilometra od ulaza u rudnik.

Obitelji su jučer išle u crkvu kako bi se pomolile za sudbinu zatrpanih rudara, ali se danas već osjeća bijes prema kompaniji i općenito prema vlastima u, kako se vjeruje, najsigurnijoj rudarskoj aktivnosti na planetu. Među nestalim rudarima je, kao i u čileanskom slučaju, veliki razmak u godinama, od 17 do 62 godina, a među njima se nalaze trojica Britanaca, dvojica Australaca i jedan građanin Južnoafričke Republike.