KRITIKE NA RAČUN NATO-VA SLUŽBENIKA

Djeca Kabula sigurnija od one Londona ili New Yorka?!

22.11.2010 u 14:27

Bionic
Reading

Svjesni da će pustiti u eter više nego polemičnu izjavu, urednici BBC Newsa objavili su sažetak izjave britanskog veleposlanika pri misiju NATO-a u Afganistanu, Marka Sedwilla, za program Newsround, dječjeg programa BBC-a, koji se emitira danas popodne. Sedwill minimalizira opasnost za djecu u Kabulu i drugdje u Afganistanu. Stižu ljutite reakcije

Nevladina organizacija Save the Children, iz usta direktora Justina Forsytha, smatra potpuno pogrešnima izjave veleposlanika Marka Sedwilla koji je kazao da su afganistanski gradovi kao mreža malih sela gdje djeca žive sigurnije nego ona u New Yorku ili Londonu.


Voditeljica emisije molila je Sedwilla da komentira izvještaj u kojem se nalaze izjave djece i maloljetnika Afganistana i u kojem stoji da se osjećaju nesigurnima, ne samo doma već na ulici ili u školama, a zbog prijetnji bombaškim i drugim napadima.

'U Kabulu i u drugim velikim gradovima Afganistana ima, ustvari, jako malo bombi', izjavio je Sedwill kazavši da većina djece, pa i ona koja žive u Kandaharu pod kontrolom talibana, imaju sasvim normalan i siguran život.

Forsyth smatra da je situacija sasvim suprotna. 'Afganistan je najgore mjesto za dijete na planetu: jedno od četvero djece će umrijeti prije navršene pete godine', rekao je dodavši da je lani bila izuzetno teška godina zbog 'uspješnosti' bombaša samoubojica u gradovima, ali i zato što svakim danom u zemlji umire 850 djece od bolesti koje se na Zapadu lako kontroliraju ili liječe, kao što su proljev, upala pluća ili neishranjenost.

Izvještaj UNICEF-a iz studenog 2009. također pokazuje da je Afganistan najgore mjesto za roditi se na svijetu. Nasilje je u najvećem usponu od dolaska trupa SAD-a i saveznika koncem 2001. Vojne se i civilne smrti broje na tisuće.

Samo u prvoj polovici ove godine od raznih bombi usmrćeno je 74 djece što je 155 posto više nego lani u istom razdoblju. Često se djevojčice u zabačenim mjestima napada tako što im se u lice baca kiselina kada pokušavaju ići u školu. Iza tih napada stoje talibanski radikali koji se protive tomu da žene budu obrazovane.