RAZOTKRIVEN PLAN AL KAIDE

Planirali napasti zgradu Reichstaga usred Berlina

22.11.2010 u 13:43

Bionic
Reading

Njemačka se ovih dana suočava s najozbiljnijom terorističkom prijetnjom zadnjih godina, o čemu je ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere informirao javnost prošlog tjedna na konferenciji za medije. Zahvaljujući nezadovoljnom članu jedne ćelije Al Kaide, koji želi napustiti tu terorističku skupinu, pa se sam javio njemačkoj tajnoj službi, snage sigurnosti raspolažu vjerodostojnim informacijama o cilju napada

Riječ je o zgradi njemačkog parlamenta u centru Berlina, koja nije samo mjesto političkog rada, nego i velika turistička atrakcija. Al Kaida je tako planirala upasti u Reichstag i uzeti što više talaca, a sve bi završilo velikim krvoprolićem.


Jednak razlog za brigu Nijemcima su dale i američke tajne službe, koje su ih obavijestile o svojim saznanjima, koja uključuju mogući bombaški napad. Njega bi trebala izvesti skupina indijskih islamskih terorista, poznatih pod imenom Saif (što u prijevodu znači 'mač'), koja surađuje s Al Kaidom. Obavještajne službe sumnjaju da su dvojica potencijalnih terorista trebala u Njemačku doputovati iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. O ozbiljnosti obiju prijetnji svjedoči i anonimna izjava visokorangiranog policijskog dužnosnika koji je rekao da ove prijetnje na skali od jedan do deset zaslužuju devetku.

Zbog svega toga, njemačka je policija povećala svoju prisutnost u javnosti, posebice na aerodromima, na kojima se mogu vidjeti snage sigurnosti s automatskim puškama. Cijela država u stanju je pripravnosti u kakvom nije bila još od sedamdesetih godina i vala ljevičarskog terorizma, koje je provodila skupina RAF (Frakcija Crvene armije). Tamošnji mediji hvale reakciju ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea, koji je relevantne informacije podijelio s građanima, ali je pozvao na smirenost i neprepuštanje panici. Nažalost, nisu ga poslušali neki pripadnici političke klase, pa se tako berlinski senator za sigurnost Ehrhart Körting odmah 'proslavio' sljedećom izjavom: 'Ako vidite da su se u vaše susjedstvo uselila trojica nepoznatih muškaraca, koji se drže po strani i govore samo arapski ili neki drugi strani jezik koji ne razumijemo, onda svakako treba reći vlastima što se događa.'

Medijski komentatori su odmah napali Körtinga tvrdeći da su takvi savjeti sve samo ne korisni. Financial Times u svom je komentaru pohvalio smireno držanje ministra unutarnjih poslova, ali upozorio i da se sigurnosne prijetnje ne smiju politički zloupotrebljavati. Jednako smatra i konzervativni Die Welt, u kojem se sarkastično komentiralo da je upozorenje Ehrharta Körtinga savršen primjer kako ne treba. 'Njegovo upozorenje može jedino poslužiti povećanju ksenofobije i zbunjivanju javnosti, jer svatko tko uzme za ozbiljno Körtingove riječi najvjerojatnije neće primijetiti moguće teroriste u svojoj blizini, baveći se špijuniranjem pogrešnih susjeda', zaključak je Die Welta. Ogorčeni su i brojni stanovnici Berlina stranog porijekla, koji su zatražili njegovu ispriku. Dotični se za sada oglasio tvrdnjom da je njegova izjava bila 'možda nesretna'.