Svijet ISTRAGA O HYPO BANCI

Ključni poslovi u Hrvatskoj išli su preko centrale u Austriji

Veliki poslovi Hypo banke za Hrvatsku išli su preko centrale u Klagenfurtu, iznio je u svom iskazu pred koruškim parlamentom bivši šef Hypo banke za Hrvatsku Heinz Truskaller

Heinz Truskaller u srijedu je pred koruškim parlamentom iznio svoj iskaz u kojem je progovorio o nizu detalja vezanih za poslovanje Hypo banke u Hrvatskoj, javlja Koruški ORF. U tom kontekstu Truskaller je spomenuo bivšeg premijera Ivu Sanadera, ali i Dietricha Genschera, Jorgea Haidera te svog poslovnog partnera Gunthera Striedingera, napominjući da poslovanje ne bi bilo toliko uspješno 'da nije bilo politike'. Upravo Striedingera proziva da je bio zadužen za kontakt s 'političkim facama'.

Naime, u Hrvatskoj je Hypo banka imala određeni limit, što znači da su se mogli izdavati krediti do pet milijuna eura. Svako prekoračenje tog iznosa išlo bi preko središnjice u Klagenfurtu.

Truskaller je ovaj put spomenuo i guvernera hrvatske nacionalne banke, Rohatinskog, navodeći da njemu nije bilo drago što Hypo banka bilježi rast, te je strogo ispitivao svako poslovanje Hypa.

Kada se govori o aferi Hypo, neizostavan je i Vladimir Zagorec koji je, prema Truskallerovim tvrdnjama, samo jednom prilikom prekoračio limit na računu, i to kad je morao isplatiti otkupninu za svog sina.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još