RATNI ZLOČINI

ICC istražuje slučajeve u Nigeriji i Hondurasu

18.11.2010 u 22:16

Bionic
Reading

Glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) Luis Moreno-Ocampo počeo je s preliminarnom istragom mogućih ratnih zločina u Nigeriji i u Hondurasu, čime je taj sud u Den Haagu, koji se bavi istraživanjem ratnih zločina počinjenih diljem svijeta, proširio područje svog djelovanja

Moreno-Ocampo novinarima je kazao kako je ICC počeo s istragom događaja koji su prethodili prošlogodišnjem vojnom udaru u Hondurasu kada je vojska s vlasti svrgnula predsjednika Manuela Zelayu.

'Do sada smo dobili puno informacija o zločinima počinjenim u Hondurasu u vrijeme kada je bio vojni udar. Imamo razne informacije o masovnim mučenjima i uhićenju oko tisuću ljudi u samo jednome danu. Dakle, provodimo istragu i analiziramo informacije', rekao je.

U siječnju je u sukobima između kršćana i muslimana u blizini nigerijskog grada Josa ubijeno nekoliko stotina ljudi, prije nego što je intervenirala vojska koja je spriječila širenje sukoba. U novim sukobima u tom dijelu Nigerije u ožujku i travnju poginulo je još nekoliko stotina ljudi. ICC provodi istragu i o tom zločinu.

ICC službeno provodi istrage o pet spornih 'situacija' - a sve se odnose na afrički kontinent. Riječ o Srednjoafričkoj Republici, Demokratskoj Republici Kongu, Keniji, Sudanu i Ugandi.

Honduras i Nigerija na popisu su zemalja u kojima se provode preliminarne istrage kako bi se odredilo je li u nadležnosti suda otvaranje i službenih istraga. Na istome su popisu Afganistan, Kolumbija, Gruzija, Gvineja, Obala Bjelokosti i palestinski teritoriji.