POJAČAN PRITISAK NA PREDSJEDNIKA

Neuspješan vojni puč na Madagaskaru

18.11.2010 u 19:19

Bionic
Reading

Pokušaj manje skupine vojnih časnika da preuzmu vlast na Madagaskaru očito nije uspio, ali je pojačao pritisak na predsjednika Andryja Rajoelinu da ode s dužnosti, javlja agencija Reuters u četvrtak, dan nakon referenduma o novome ustavu koji su pobunjenici odabrali za puč

Dvadeset vojnih časnika objavilo je u srijedu da raspuštaju vladine ustanove i preuzimaju vlast, no ni u četvrtak to nisu proveli niti su zauzeli predsjedničku palaču kako su najavili.

Pukovnik Charles Andrianasoavina, njihov vođa, u telefonskoj izjavi za Reuters odbacio je navode o pregovorima s vladom o mirnom rješenju.

Rajoelina (36), koji je 2009. s vlasti svrgnuo autoritarnog predsjednika Marca Ravalomananu i natjerao ga u progonstvo, nazvao je pobunjenike nevažnom skupinom, u čemu ga je vojska poduprla.

Antananarivo, glavni grad četvrtog otoka po veličini u svijetu, u četvrtak je bio miran, a promet je redovito tekao u zračnoj luci koju su pobunjenici prijetili zauzeti.

Pokušaj pobune zbio se u srijedu, na dan referenduma o novom ustavu koji snižava dobnu granicu za predsjednika na 35 godina, što Rajoelini omogućuje da ostane na vlasti do svibnja 2011. i ponovno se natječe.

Prvi podaci pokazuju da su birači glasovali za referendumsko pitanje, ali uz odziv od 50 posto, a analitičari ističu da samo velik odziv može potvrditi Rajoelinine tvrdnje da uživa potporu naroda.

Rajoelina je svrgnuo autokratskog predsjednika Ravalomananu, no nije ispunio obećanja te mu je popularnost pala.

Madagaskar je bivša francuska kolonija, a ministarstvo vanjskih poslova te zemlje objavilo je da bi vojni puč samo produbio političku krizu te je pozvalo na mirno rješenje uz poštovanje ljudskih prava.