Svijet VJERSKE SLOBODE

Vatikan zabrinut zbog ređenja biskupa u Kini

Vatikan je u četvrtak izjavio da je 'zabrinut' zbog mogućeg 'nepoštovanja vjerske slobode' u Kini, komentirajući 'informacije' po kojima su katolički biskupi bili 'primorani' da u subotu nazoče svečanosti ređenja biskupa službene kineske Crkve

'Sveta Stolica je zabrinuta zbog tih informacija po kojima su vladini čelnici natjerali stanoviti broj biskupa u zajedništvu s papom (koje Vatikan priznaje) da nazoče ređenju', rekao je ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice otac Federico Lombardi.

Msgr. Lombardi je u priopćenju ocijenio da će, 'ako se te informacije pokažu točne', Vatikan 'taj postupak smatrati teškom povredom vjerske slobode i slobode savjesti'.

Po medijskim informacijama na koje se pozvao msgr. Lombardi, ređenje oca Josepha Gua Jincaija, kojega Papa ne priznaje, iz službene kineske Crkve, održat će se u subotu u Chengdeu u pokrajini Hebeiju.

Vatikan 'takvo ređenje smatra nezakonitim i štetnim za konstruktivne odnose koji su nedavno uspostavljeni' između Kine i Svete Stolice, dodaje Lombardi u priopćenju.

Kršćani u Kini podijeljeni su na 'službene' koji pripadaju crkvama pod okriljem kineske Komunističke partije (23 milijuna, po podatcima Pekinga) i 'ilegalne' čiji se broj procjenjuje na 50 milijuna.

Papa Benedikt XVI. osnovao je 2007. povjerenstvo za Crkvu u Kini koje čine predstavnici Rimske kurije, kineskog episkopata i kongregacija, koje se dosad sastalo tri puta, zadnji put u ožujku 2010.

Vatikan je na tom susretu zatražio da se 'biskupima i svećenicima, čim prije osigura sloboda koja im je davno uskraćena'.

Broj kineskih katolika procjenjuje se na nekoliko milijuna, ali su Kina i Sveta Stolica 1951. prekinule diplomatske veze. Njihova obnova je izazov za Peking koji želi popraviti svoj ugled u svijetu.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još