Svijet NISU PROVEDENE VOJNE NAREDBE

Državni udar na Madagaskaru nije uspio

Malgaški vojni vrh sazvao je hitan sastanak u srijedu pošto je dvadesetak časnika predvođenih generalom objavilo da raspuštaju sve ustanove vlade predsjednika Andryja Rajoeline te da vojni odbor preuzima zemlju, no naredba nije provedena, javile su agencije iz Antananariva gdje su se poslije podne s policijom sukobile pristaše pobunjenika.

"Raspuštene su sve postojeće vladine ustanove i Vojni odbor upravljat će zemljom", rekao je na konferenciji za novinare general Noel Rakotonandrasana, trenutačno neraspoređen.

Njegove odluke nisu provedene, javio je dopisnik AFP.

Agenciji Reuters je general vojne policije rekao da će vojni vrh na sastanku odlučiti kako odgovoriti.

"Ako je to pobuna, moramo intervenirati. Ne možemo pregovarati s pobunjenicima", rekao je general Andrianazary.

U srijedu poslije podne sukobila se prometna policija sa stotinama pristaša pobunjenika blizu zračne luke u Antananarivu i vojarne u kojoj je pokušan udar.

Prema agenciji AFP prosvjednici su spriječavali intervenciju protiv pobunjenih vojnih časnika, a nakon neuspjelih pregovara policija je uporabila suzavac i počela uklanjati barikade.

Pokušaj preuzimanja vlasti nastupio je istoga dana kada se na Madagaskaru održavao referendum o ustavu, što je prvi korak prema izlasku zemlje iz dugotrajne političke krize.

Referendum je prvi izborni ispit za predsjednika Andryja Rajoelinu.

Među pobunjenim vojnicima je i pukovnik Charles Andrianasoavina, koji je bio jedan od glavnih pomagača Rajoelini kada je u ožujku 2009. uz potporu vojske svrgnuo nepopularnog predsjednika Marca Ravalomananu.

Od tada je stanje u malgaškoj vojsci nesređeno.

Birači su u srijedu počeli izlaziti na referendum o novome ustavu koji bojkotiraju tri glavne oporbene stranke, a svakoj je na čelu po jedan bivši predsjednik.

Politički promatrači drže da će birači podržati referendumsko pitanje, no odaziv je vrlo slab što dovodi u pitanje legitimnost vladavine predsjednika Rajoeline.

Dugotrajna politička kriza stvara nestabilnost na četvrtom najvećem otoku na svijetu, koji je vrlo privlačan stranim ulagačima jer je bogat naftom, niklom, kobaltom i uranijem.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još