SIRIJA-LIBANON

Izrael potvrdio plan povlačenja iz sela Gajar

17.11.2010 u 15:18

Bionic
Reading

Izraelska vlada potvrdila je u srijedu povlačenje svojih postrojbi iz sjevernog dijela sela Gajar, podijeljenog između Sirije i Libanona, kako bi predala kontrolu UN-ovoj misiji UNIFIL, doznaje se od službenog izvora koji je dodao da nije spomenut nikakav datum

Ministarsko povjerenstvo za sigurnosna pitanja je u srijedu odlučilo načelno prihvatiti prijedlog UN-a i zapovjednika UNIFIL-a koji predviđa povlačenje izraelskih snaga iz sjevernog dijela sela Gajar i njihovo preraspoređivanje južno od Plave linije, stoji u priopćenju ureda premijera Benjamina Netanyahua

'Povjerenstvo je zadužilo ministra vanjskih poslova da dovrši privremene aranžmane zaključene s UN-om i zapovjednikom UNIFIL-a, generalom Albertom Asartom radi napretka u rješavanju ovog slučaja i zaštite sigurnosti građana Izraela', stoji u priopćenju.

Nakon jednostranog izraelskog povlačenja iz južnog Libanona 2000. UN je odredio trasu Plave linije koja određuje libanonsko-izraelsku granicu i tako je sjeverni dio sela pripao Libanonu, a južni dio sirijskom Golanu koji je 1967. okupirao Izrael.

Zaključke tih razgovora treba odobriti ministarsko povjerenstvo za pitanja sigurnosti prije njihove primjene, naglašava vlada.

Izrael na taj način primjenjuje obveze preuzete rezolucijom 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, stoji u tekstu.

Stanovnici Gajara, muslimani alauiti sirijskog podrijetla, dobili su na svoj zahtjev izraelsko državljanstvo i zadržali su sirijsko. Više puta su odbili podjelu sela.

Netanyahu je 8. studenoga na razgovorima u sjedištu UN-a u New Yorku najavio glavnom tajniku UN-a Ban Ki-Moonu da namjerava povući izraelske postrojbe iz sjevernog dijela sela na temelju rezolucije 1701 kojom se okončava rat između Izraela i Hezbolaha.

Tijekom tog sukoba izraelska vojska je ponovno okupirala sjeverni dio Gajdara gdje živi oko 1.500 ljudi.