Svijet MIROVINSKA REFORMA

Njemačka ne odustaje od umirovljenja sa 67 godina

Dobna granica za odlazak u mirovinu ipak će se postupno pomicati na 67 godina u Njemačkoj, ustvrdila je u srijedu ministrica zapošljavanja Ursula von der Leyen suočena sa sve snažnijim otporom prema toj prijepornoj reformi

Ministrica je predstavila izvješće o radu osoba koje su napunile 60 godina života, a koje pokazuje da je u 2009. radilo 38,4 posto radnika od 60 do 65 godina života, u odnosu na 28 posto 2005.

Izrada redovitih izvješća o radu nakon 60. postavljena je prije tri godine kao uvjet za mirovinsku reformu kojom se granica za umirovljenje povisuje sa 65 na 67 godina, i to postupno od 2012.

'Na temelju činjenica, vlada je zaključila da taj zakon treba opstati', rekla je Ursula von der Leyen.

'Potrebno je i legitimno pomicanje dobne granice za umirovljenje na 67 godina, koje će stupiti na snagu 2029', rekla je ministrica.

Rasprava o mirovinskoj reformi zaoštrila se zadnjih mjeseci kada ju je u pitanje dovela socijaldemokratska stranka, danas glavna oporbena stranka, koja je bila u vladi u vrijeme donošenja zakona 2007.

Protivnici zakona i njegovi branitelji bitku vode na polju statističkih podataka. Stoga protivnici zakona tvrde da je, kada se oduzmu mali i povremeni poslovi što ih obavljaju osobe iznad 60 godina, broj stvarno zaposlenih u toj kategoriji 23,4 posto.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još