OSPORAVAJU DOKAZE I IZRUČENJE

Moskva stala iza 'trgovca smrti' Viktora Buta

17.11.2010 u 13:56

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo vanjskih poslova oštro je u srijedu osudilo izručenje Viktora Buta iz Tajlanda u SAD. Moskva tvrdi da je ekstradicija provedena tajno i protupravno te je upozorila na ‘nečuveni politički pritisak’ na tajlandske vlasti, izrazivši sumnju u neovisnost tamošnjeg sudstva i kvalitetu američkih dokaza

‘Rusija će preko konzulata tražiti hitan pristup Butu, kojemu moraju biti garantirana sva prava, kao i svakom drugom ruskom građaninu koji u inozemstvu zapadne u nevolje’, izjavio je za Interfaks zamjenik šefa diplomacije Sergej Rjabkov. U protekle dvije i pol godine, koliko je But proveo u tajlandskom zatvoru, ruski MVP je višekratno izražavao sumnju u dostatnost dokaza protiv čovjeka kojeg na Zapadu smatraju jednim od najmoćnijih svjetskih krijumčara oružja, a u protekla dva desetljeća tražili su ga UN, Interpol i druge međunarodne organizacije.

Ako 43-godišnji But u SAD-u bude proglašen krivim, prijeti mu doživotna robija.

Oštru reakciju MVP-a zasad nisu pratile druge instance ruskih vlasti. Incidentna retorika dopire jedino iz parlamenta, i to već poslovično od oporbenog LDPR-a Vladimira Žirinovskog, koji ostaje dosljedan svojoj ulozi desničarskog ekstrema pozivajući na bojkot tajlandskog turizma i prekid diplomatskih odnosa sa SAD-om.

Viktora Buta, čovjeka s nejasnim CV-jem u sovjetskoj vojsci (prema nekim tvrdnjama, tečno govori šest jezika i radio je i za KGB), sumnjiči se da je 90-ih i 2000-ih dostavljao sovjetsko oružje raznim režimima i pobunjeničkim skupinama širom svijeta, prvenstveno u Africi. But se brani da je samo iznajmljivao teretne avione svoje kompanije i da nema veze s ilegalnim krijumčarenjem.

No, američki istražitelji smatraju da je godinama koristio veze stečene u sovjetskoj armiji kako bi dilao oružje. Terete ga za financiranje marksističke kolumbijske gerile FARC, koja ratuje protiv vlade u Bogoti koju podržava Washington. FARC se nalazi na američkom spisku terorističkih organizacija. Buta se sumnjiči i za naoružavanje talibanskog režima u Afganistanu tijekom prve faze američke borbe protiv terorizma.

S obzirom na silne napore kako američkih, tako i ruskih vlasti da se But izruči, odnosno ne izruči SAD-u, mediji i stručnjaci s obje strane nagađaju da bi Viktor But mogao biti mnogo više od dolijalog postsovjetskog kriminalca: čovjek koji je mnogo povezaniji s aktualnim ruskim vlastima nego što se trenutno znade. Možda je čak riječ o tajnom dileru Rosoboroneksporta - piše rbc.ru - čovjeku koji 'zna malo previše' i koji bi Amerikancima mogao pojasniti kako se sovjetsko oružje pojavljivalo na kritičnim točkama diljem svijeta, usprkos službenom embargu.