BANKAMA PRIJETI KOLAPS

Irska pred dužničkom krizom

15.11.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Irska bi uskoro mogla zatražiti sredstva iz europskog fonda kako bi pomogla svojim bankama i time otklonila prijetnju dužničke krize, izvijestio je u ponedjeljak The Irish Independent, pozivajući se na neimenovane izvore

U Bruxellesu se već razgovara o mogućoj pomoći, kazali su izvori u Bruxellesu za Reuters, dodajući da Irska zbog naglog poskupljenja zaduživanja na komercijalnim tržištima vjerojatno neće moći sama prebroditi teškoće.

Na sastanku s kolegama iz EU irski dužnosnici u nedjelju nisu isključili mogućnost traženja pomoći od Bruxellesa.

Prema pisanju Independenta, ministar financija Brian Lenihan u utorak bi na sastanku Vijeća za gospodarstvo i financije (ECOFIN) u Bruxellesu mogao zatražiti preusmjeravanje sredstava u irske banke, u koje je već obećao uliti 50 milijardi eura.

'Nema spomena o irskom državnom dugu - jedino je otvoreno pitanje financiranje banaka. Banke imaju poteškoća s novcem', piše Independent, pozivajući se na isti neimenovani izvor.

'Moramo utvrditi je li moguće dobiti sredstva iz fonda za bankovni sektor. Lenihanova prisutnost na sastanku ECOFIN-a predstavlja dobru priliku za to. Pomoć bi vraćale banke, a ne država', naglasio je taj izvor.

Prema podacima irske središnje banke od petka, na dan 29. listopada dug irskih banaka prema Europskoj središnjoj banci (EDC) popeo se na 130 milijardi eura, sa 119 milijardi, koliko je iznosio 24. rujna.