'UROTA ZAPADNIH ZEMALJA'

Sirija: Izrael ne želi mir

14.11.2010 u 15:56

Bionic
Reading

Sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem rekao je u nedjelju da Izrael ne želi mir, a odao je poštovanje Iranu i Siriji koje je nazvao žrtvama 'urote' zapadnih zemalja

'U Izraelu nema partnera za mir', rekao je Mualem u Damasku, osudivši 'politiku kolonizacije (palestinske zemlje), judaizaciju Jeruzalema i embargo kojemu je izložen Pojas Gaze'. 'Izrael i njegovi pokrovitelji jedini su krivci za zastoj mirovnog procesa', dodao je.


Mualem je tako uzvratio izraelskom kolegi Avigdoru Liebermanu koji je u četvrtak izrazio sumnju u spremnost Damaska na mir, u prigodi posjeta Golanskoj visoravni koju je Izrael okupirao 1967. i koje povrat Sirija želi u cijelosti.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je tako u listopadu da 'nema naznaka' napretka prema miru jer 'izraelska vlada odbija mir i ne vjeruje u njega', u razgovoru u Damasku s američkim demokratskim senatorom Arlenom Specterom.

Mualem je, naprotiv, odao poštovanje Iranu koji je 'za palestinsku stvar, najvažnije arapsko pitanje'. Sirija i Iran 'izloženi su pritisku i žrtve su urote' zapadnog svijeta, istaknuo je.

U svezi s kontroverznim iranskim nuklearnim pitanjem Mualem je kazao da se Sirija 'protivi primjeni nuklearne energije u vojne svrhe'. 'Iranci su nas uvjeravali da je njihov program civilne naravi', rekao je.

Sirijski ministar je izrazio žaljenje zbog 'politike dvostrukih mjerila' međunarodne zajednice na tom polju: 'Izrael posjeduje više od 250 nuklearnih bojnih glava i centrale koje proizvode nuklearno oružje, a svijet na to šuti', upozorio je.