'NEGATIVNI UTJECAJ'

Srbija neće izručiti Kovačevića SAD-u

13.02.2009 u 21:38

Bionic
Reading

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u petak da afera s košarkašem Miladinom Kovačevićem negativno utječe na državu, ali da unatoč tomu Kovačević neće biti izručen SAD-u jer bi time bio prekršen srbijanski ustav

BEOGRAD - Jeremić je na tiskovnoj konferenciji kazao da je taj slučaj osramotio ministarstvo koje vodi, jer su dužnosnici ministarstva pomogli Kovačeviću da se vrati u Srbiju i time su sudjelovali u stvaranju afere.

"Ti ljudi više ne rade u ministarstvu i protiv njih se vodi kazneni postupak", dodao je.

Miladin Kovačević je u lipnju 2008. napustio SAD, pošto je optužen da je u svibnju u jednome baru teško ozlijedio američkoga studenta Bryana Steinhauera iz Brooklyna.

Kovačević, koji je tvrdio da je branio prijateljicu, uhićen je odmah nakon tučnjave i pritvoren mjesec dana, a zatim je pušten uz jamčevinu od sto tisuća dolara, koju su njegovi roditelji platili preko računa srbijanskog konzulata.

Teškoće su nastale kad je, tri dana kako je pušten iz pritvora, Kovačević napustio SAD, tako da mu je vicekonzul Igor Milošević pomogao pribaviti novu putovnicu. Kad je stvar stigla u medije, konzul i vicekonzul su suspendirani.

Kako je odbijao vratiti se u Ameriku, za Kovačevićem je u srpnju 2008. Interpol raspisao međunarodnu tjeralicu.

U početku rujna prošle godine pred sudom u Beogradu pokrenut je postupak protiv vicekonzula Miloševića, a Kovačeviću se sudi za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Steinhaueru te za poticanje na zlouporabu službenog položaja i krivotvorenje isprave.