TEŽAK POČETAK G-20 U SEULU

Sukob Obame i Merkel oko izvoza

11.11.2010 u 18:01

Bionic
Reading

Zemlje članice G-20 započinju u Seulu, u Južnoj Koreji, zasjedanje koje je uokvireno različitim pristupima financijskoj reformi, odnosno strategiji koju je potrebno usvojiti da se preduhitri spirala kompetitivnih devalvacija

Glasnogovornik ovog zasjedanja G-20, Kim Yoon-Kyung, izjavio je uoči večere kojom je susret danas formalno počeo da nije postignut dogovor između dviju tendencija koje utjelovljuju SAD i Njemačka. Predsjednik Barack Obama predložio je da se odredi limit superavitu u vanjskoj trgovini (limit porasta izvoza) od četiri posto BDP-a, dok je kancelarka Angela Merkel to odbila rekavši da to nije ekonomski opravdana ni politički odgovarajuća zamisao.

EU stiže u Seul jako oprezan kad se radi o ideji SAD-a o jeftinom dolaru. Herman van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća, kazao je da slaba inflacija ili niski deficit moraju imati solidne fundamente jer se inače vraćamo protekcionizmu. 'Ovo je sastanak da provjerimo kredibilnost G-20, naročito u tome možemo li izaći iz krize i pozabaviti se rastućim makroekonomskim razlikama', kazao je pak José Manuel Durão Barroso, predsjednik Europske komisije.

Skupina od dvadeset ministara financija i guvernera središnjih banaka neformalni je forum koji okuplja ministre financija i guvernere središnjih banaka 20 ekonomija: 19 (od 25) najrazvijenijih nacionalnih ekonomija i Europsku uniju kao posebnu cjelinu.

Mandat G-20 je promidžba otvorene i konstruktivne rasprave među razvijenim zemljama i zemljama čije je tržište u nastajanju o ključnim temama vezanim za globalnu ekonomsku stabilnost. Doprinoseći jačanju međunarodnih financijskih struktura i pružajući priliku za dijalog nacionalnim politikama, međunarodnoj suradnji i međunarodnim financijski institucijama, G-20 pomaže podržati rast i razvoj u čitavom svijetu.

Države članice G-20 su Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD. 20. članica je Europska unija, koju predstavlja predstavnik države koja u vrijeme sastanka predsjeda Vijećem i Europska središnja banka.

Uz države članice, sastancima G-20 prisustvuju visoki dužnosnici organizacija kao što su Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska Banka. Zajedno, države G-20 čine 90 posto svjetskog BDP-a, 80 posto svjetske trgovine i dvije trećine stanovništva svijeta.

Na ovom će se skupu, između ostalog, diskutirati zamisao da MMF postane savez ministara ekonomije a da G-20 ostane periodičan sastanak šefova država i vlada.