TAKO SE TO RADI

Britanski političar uhićen zbog poziva na kamenovanje

11.11.2010 u 16:09

Bionic
Reading

Policija je danas uhitila britanskog konzervativnog političara koji je preko Twittera poručio da bi bilo dobro da netko kamenuje kolumnisticu, muslimanku Yasmin Alibhai-Brown

Iako vijećnik Birminghama Gareth Compton tvrdi da je riječ tek o neslanoj šali, usputnom i neobaveznom komentaru na sudjelovanje Alibhai-Brown u emisiji 'Radio 5 Live breakfast show', novinarka ga je odlučila prijaviti policiji.

Compton je u srijedu preko svojega iPhonea na internetskoj društvenoj stranici napisao: 'Može li netko, molim vas, nasmrt kamenovati Yasmin Alibhai-Brown? Neću vas prijaviti Amnestyju ako nećete, no bio bi to stvarno pravi blagoslov.'

Kolumnistica Evening Standarda i Independenta kaže da komentar doživljava kao poticanje na ubojstvo. 'To stvarno uznemiruje. I moja kći tinejdžerica jako je uznemirena. Stvarno nas je preplašio. Tako nešto se jednostavno ne radi. Imam dovoljno prijetnji u životu. To je poticanje na ubojstvo. Otići ću na policiju. Želim da znaju da je prekršen zakon', rekla je Alibhai-Brown.

Novinarka ističe da primjedbe vijećnika doživljava kao rasno motivirane jer spominju kamenovanje: 'Kada bih ja kao muslimanka tvitala da bi kamenovanje Comptona nasmrt bilo blagoslov, odmah bi me uhitili.'

 

Brojni britanski političari izrazili su danas zgražanje zbog ovakvih primjedbi, a neki su Comptona pozvali da podnese ostavku.

'Kamenovanje nasmrt barbarski je oblik kažnjavanja koji vlada i svaki časni član ovog doma odbacuje. Nadam se da više nitko tko je izabran na vlast neće prijetiti nikome u našem društvu takvom vrstom kazne', rekao je sir George Young predsjednik britanskog Donjeg doma.

Compton se brani objašnjenjem kako ga je uzrujao komentar kolumnistice na putovanje premijera Davida Camerona u Kinu u kojem je ustvrdila da nijedan političar nije moralno kvalificiran govoriti o kršenju ljudskih prava, pa ni o kamenovanju žena. 'Twitter je forum za usputne trenutne komentare. Tko bi to mogao ozbiljno shvatiti? Naravno, ja se ispričavam. Nije mi bila namjera nikoga uvrijediti', rekao je konzervativni vijećnik.

 

No čini se da je britanska policija ozbiljno shvatila stvar i, što je najvažnije, reagirala je bez odlaganja.