NEMA ZA JAMČEVINU

Kulterera sloboda košta 500.000 eura

11.11.2010 u 12:53

Bionic
Reading

Bivši šef uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer biti će pušten iz zatvora ako skupi pola milijuna eura za kauciju. Iako njegov odvjetnik tvrdi da njegov klijent mora rasprodavati nekretnine da bi došao do tog iznosa, austrijski mediji ipak sumnjaju da je Kulterer iznenada postao takav siromašak

Podsjećamo, Kulterer je bio šef uprave Hypo banke od početka devedesetih do 2006., a sada je optužen za nesavjesno poslovanje, pronevjeru i lažiranje bilance, dok je Hypu banku od bankrota morala spašavati austrijska država, novcem poreskih obveznika. Osramoćeni bankar se pokušavao i prije izboriti za puštanje uz kauciju, no to mu prethodno nije bilo odobreno jer se smatralo da postoji mogućnost bijega u inozemstvo. No, Kultererovi odvjetnici ipak su uspjeli uvjeriti sud da on neće bježati, jer 'to ne odgovara strukturi njegove ličnosti, koja nikad nije bila sklona paničnim i nepromišljenim reakcijama', kako su objasnili u dopisu sudu.

Problem s kojim se Wolfgang Kulterer sada suočava jest kako sakupiti 500 tisuća eura, s obzirom da službeno tvrdi kako je ostao bez ikakvih novčanih sredstava. Austrijski mediji u to sumnjaju, pitajući se kako je moguće da čovjek koji je više od desetljeća bio predsjednik uprave jedne od najjačih banaka u državi može biti praktički na rubu siromaštva, špekulirajući da Kulterer ima ilegalno sklonjen novac koji sada ne smije upotrijebiti u vlastitu obranu.

Njegov odvjetnik Ferdinand Lanker tvrdi da Kulterer mora prodavati nekretnine kako bi uopće mogao priuštiti obranu, dok će kauciju namaknuti tako što će posuditi novac od prijatelja i poznanika.

Glasnogovornik suda je bio kratak i jasan po pitanju kaucije: 'Kada dobijemo novac, Kulterer može izaći.'

Još uvijek se čeka na pola milijuna eura, no poznato je da će bivši šef Hypo banke čim izađe iz istražnog pritvora sazvati konferenciju za medije, kako bi odgovorio na sve optužbe s kojima se suočio proteklih nekoliko mjeseci.