20 MORNARA NESTALO

Kineski brod nestao u japanskim vodama

11.11.2010 u 08:54

Bionic
Reading

Japanske spasilačke službe objavile su u četvrtak da su četiri osobe spašene iz mora pošto je kineski teretni brod s 25 članova posade nestao u japanskim vodama, 340 km južno od otoka Iriomotea

Tajvanske obalne vlasti obavijestile su japanske kolege da je brod Nasco Diamond, koji je plovio pod panamskom zastavom, u srijedu navečer nestao u vodama Tihog oceana južno od Japana. Brod je plovio iz Indonezije za Kinu s teretom nikla.

Spasilačke službe pronašle su jedno tijelo i četiri preživjela, od kojih je jedan u teškom stanju, a dvadeset osoba smatra se nestalima. Svi članovi posade su Kinezi.

Otok Iriomote u okrugu Okinawe smješten je na jugu Japana u Istočnom kineskom moru. Blizu je otočja koje Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Diaoyu i koje prisvajaju i Peking i Tokio.

Kinesko-japanski odnosi prolaze kroz tešku krizu od početka rujna, kada se kineska ribarica nedaleko od tog otočja sudarila s dva broda japanske obalne straže te su japanske vlasti uhitile kapetana, što je razljutilo Peking.