ČISTKA NEPOSLUŠNIH U PODMOSKOVJU

Zašto Himkinska šuma guta ljudske živote?

10.11.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Kad u Rusiji ubijaju novinare, vlast i srednjostrujaški mediji prečesto šute. U protekla dva desetljeća u toj je zemlji palo oko tri stotine predstavnika tzv. sedme sile. No nakon što su prošlog vikenda za samo dva dana u Moskvi i okolici pretučena dvojica novinara, na noge se digao ne samo tisak, nego i predsjednik države Dmitrij Medvedev

Podsjetimo, Oleg Kašin iz cijenjenog dnevnika Kommersant bori se za život u umjetnoj komi, a Anatolij Adamčuk iz Žukovskih novosti prošao je s lakšim potresom mozga. Iz ruske mase zločina, takvi se slučajevi dosad nisu izdizali do kremaljskih visina. Ovog puta prvi čovjek Rusije nije se pravio da je riječ o sporednim događajima, već je javno naredio državnom tužitelju i ministru unutarnjih poslova da obave svoju dužnost.

‘Napadači na Kašina moraju biti kažnjeni bez obzira na svoj položaj u društvu i eventualne zasluge’, izjavio je Medvedev. Ni prvi čovjek države, dakle, ne krije slutnje da su u igri krupne zvjerke s moskovske scene. No prosvjednici, koji se ovih dana okupljaju po glavnom radu Rusije, neće se zadovoljiti utješnom retorikom: ‘Vrijeme je da Kremlj pokaže trebaju li mu doista slobodni mediji ili mu je dostatan Twitter’, kazao je neimenovani student za Kommersant, aludirajući na Medvevljevu navadu da objavljuje mikroblogove na pomodnoj društvenoj mreži.

'Moskovska Čečenija' za nepoćudna njuškala 

Oba premlaćena novinara vezala su dio svoje profesionalne djelatnosti uz skandal oko Himkinske šume, sjevernih ‘pluća’ Moskve i zaštićenog šumskog pojasa od 1.000 hektara kroz koji bi trebala proći nova autocesta do Sankt Peterburga. Projekt težak osam milijardi dolara naišao je na neočekivano snažan i organiziran otpor ekologa, medija, antifašističkih pokreta i drugih angažiranih građana.

Međutim, u lokalne elite koje se pritom proziva spadaju i neki uporni tipovi kojima, ako ti je život mio, nije preporučljivo stati na (auto)put. Direktno ili indirektno povezano sa slučajem Himkinske šume, od 2007. godine naovamo dogodilo se preko deset teških napada i klasičnih atentata na novinare, pravnike, ekologe i druge aktiviste. Bilo je tu napada noževima, postavljanja bombi pod auto, atentata vatrenim oružjem, napada neonacističkih skupina i milicijske represije.

Himkinska šuma i okolica postali su nešto poput lokalne Čečenije za novinare i aktiviste, u smislu opasnosti istraživanja, odnosno građanskog bunta protiv korupcije, ekološke devastacije i organiziranog kriminala - ali i šutnje glavnih medija o tom poprištu najtežih zločina.

Mihail Beketov, glavni urednik lokalnog lista Himkinskaja pravda, nakon jednog takvog napada završio je u komi i danas je invalid. Bio je u sudskom sporu s gradonačelnikom i drugim velikašima iz Himkija, grada satelita koji Moskvi dođe nešto kao Velika Gorica Zagrebu. Stanislav Markelov, pravobranitelj i, između ostalog, odvjetnik Beketova, ustrijeljen je lani usred bijela dana, usred Moskve (za umorstvo je osuđeno dvoje mladih neonacista).

Sergej Protazanov iz lista Građanska sloga ubijen je dok je pripremao temu o korupciji vlastodržaca u Himkiju, gradu s višegodišnjim dosjeom fizičkih napada na novinare. Kada je riječ konkretno o Himkinskoj šumi, teško je pobrojati nasilje, uhićenja, zatvorske kazne te upade milicije u stanove aktivista i novinara.

Za mnoge neočekivan potez Medvedeva

Dokumente o deforestaciji tog povijesnog prirodnog lokaliteta svojedobno je potpisao Vladimir Putin, no ljetos je njegov nasljednik i štićenik Medvedev zaustavio taj projekt naloživši novu ekspertizu i javni dijalog, neočekivano dajući za pravo civilnim aktivistima.

Na noge je dignut niz specijalnih odjela ruskih policijskih i sigurnosnih službi, uključujući i poznati odjel za ubojstva i banditizam pri Državnom tužiteljstvu. Isti je proteklih godina riješio seriju ubojstava koja su počinile mafijaške i neonacističke grupe, rasvijetlio slučaj trovanja bankara Ivana Kivilidija te uhvatio serijskog ubojicu, ‘bitcevskog manijaka’ Andreja Pičuškina.

Stanje Olega Kašina i dalje je teško, ali stabilno. Podvrgnut je teškoj operaciji te se i dalje nalazi u umjetnoj komi. Ukoliko se oporavi, predstoji mu višemjesečna rehabilitacija u bolnici.