ALBANIJI CRVENO...

Crnoj Gori zeleno svjetlo za Europsku uniju

09.11.2010 u 20:30

Bionic
Reading

Europska komisija preporučila je u utorak kandidatski status za Crnu Goru, ali će ta zemlja moći započeti pregovore tek kad ispuni određene uvjete, dok za Albaniju nije preporučen kandidatski status, rekao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele

'Komisija preporučuje da se pristupni pregovori s Crnom Gorom i Albanijom otvore onda kada te zemlje dostignu potrebni stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo, uspostavljenim u Kopenhagenu 1993. Komisija preporučuje da Vijeće dodijeli kandidatski status Crnoj Gori. Od Albanije traži da učini daljnje napore kako bi nastavila napredak na temelju dosad ostvarenog', rekao je Fuele na konferenciji za novinare nakon što je Komisija prihvatila mišljenja o zahtjevima za članstvo Crne Gore i Albanije.

Crna Gora podnijela je zahtjev za članstvo u EU-u u prosincu 2008., a Albanija u travnju 2009.

Kandidatski status dosad imaju Hrvatska, Turska, Makedonija i Island.

ĐUKANOVIĆ ZADOVOLJAN

Predsjednik crnogorske vlade Milo Đukanović izrazio je veliko zadovoljstvo što je Crna Gora dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji te mogućnošću da se uskoro stvore uvjeti za početak pristupnih pregovora.

'Dobiti status kandidata za članstvo u EU za samo četiri i pol godine nakon obnove neovisnosti nešto je što bi sve crnogorske građane trebalo ispuniti zadovoljstvom', kazao je Đukanović.

Podsjetio je da je Crna Gora prva zemlja nakon 2005. koja dobiva status kandidata za članstvo u EU.

'To ohrabruje ne samo Crnu Goru već i ostale države u regiji jer se na taj način potvrđuje opredjeljenje EU-a da nastavi politiku proširenja', kazao je Đukanović Radiju Crne Gore.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, kako je najavljeno, posjetit će u srijedu Podgoricu i Đukanoviću uručiti odluku i mišljenje Europske komisije o kandidaturi.

Također je najavljeno da će se Fuele u četvrttak obratiti i zastupnicima crnogorske skupštine.