Svijet NIZOZEMSKI PARLAMENTARAC

Ultradesničar Wilders protiv ulaska Hrvatske u EU

Čelnik nizozemske Stranke slobode, članice nizozemske nove vlade, Geert Wilders kazao je u razgovoru za njemački list Spiegel da njegova stranka odbija svako daljnje proširenje Europske unije, što znači da neće glasovati ni za ulazak Hrvatske u EU

Stranka slobode 'odbija svaki oblik širenja EU-a. Mi ćemo glasovati protiv priključenja zemalja kandidatkinja, uključujući i Hrvatsku', rekao je Wilders dodajući da će nizozemska vlada većinu za tu odluku trebati tražiti u drugim strankama.

Wilders, poznat po svojim desničarskim i islamofobskim stajalištima, također je kazao da će glasovati i protiv ulaska Turske u EU. Turska bi 'bila trojanski islamski konj u EU, i to bi značilo da imamo vanjske granice s kriminalnim državama poput Sirije i Irana', dodao je nizozemski političar.

Wilders smatra da je islam totalitarna i nasilna ideologija i tvrdi da će se boriti protiv islamizacije Europe.

Protiv nizozemskog političara već su bile podignute tužbe zbog poticanja na mržnju i zbog diskriminacije. On je ranije već govorio da je islam 'fašistička ideologija', a Kuran je uspoređivao s knjigom Adolfa Hitlera 'Mein Kampf'.

Njegova je stranka na parlamentarnim izborima održanim u lipnju ove godine postigla uspjeh te je tako i njegova pozicija ojačana. Njegova Stranaka slobode postala je treća najjača stranka u zemlji, nije izravno zastupljena u vladi ali osigurava vladi većinu u parlamentu te stoga ima i određeni utjecaj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još