Svijet STRAH OD TERORIZMA

SAD uveo strože mjere za prtljagu u zrakoplovima

Sjedinjene Države uvele su strože mjere sigurnosti za prtljagu u putničkim zrakoplovima nakon terorističke bombaške urote koja je skovana u Jemenu, priopćila je u ponedjeljak ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano

Svaki teret koji je označen kao 'visoko rizičan' bit će zabranjen, uključujući tonere za printer teže od 454 grama, u prtljazi koja se predaje za teretni prostor i onoj koja se unosi u kabinu zrakoplova, na domaćim letovima i međunarodnim letovima za SAD.

Teret označen 'visoko rizičnim' bit će dodatno skeniran, a međunarodni poštanski paketi bit će pojedinačno skenirani i moraju imati ovjeru registrirane poštanske službe.

Prema novim pravilima, SAD je zabranu ulaza tereta iz Jemena proširio i na teret iz Somalije. Obamina administracija surađuje sa zrakoplovnim tvrtkama na planu osiguranja brže dostave teretnica (dokumenti u teretnom prometu) vlastima, da bi se omogućilo dodatno vrijeme za pregled sadržaja pošiljke prije nego što zrakoplov stigne u SAD, rekla je Napolitano.

'Kao i uvijek, sigurnost i zaštita Amerikanaca naš su prioritet', rekla je Napolitano u priopćenju.

'Terorističke prijetnje s kojima se suočavamo ozbiljne su i razvijaju se, a ove sigurnosne mjere odražavaju našu odluku da se koristimo podacima obavještajnih službi kako bismo preduhitrili protivnike, na svakom koraku usko surađujući s međunarodnim, državnim i lokalnim partnerima iz privatnog sektora', istaknula je Napolitano.

Američki, europski i jemenski istražitelji surađuju s ciljem da otkriju više pojedinosti o terorističkoj uroti koja je spriječena prošloga mjeseca, ali je izazvala međunarodnu paniku.

Dva paketa upućena iz Jemena u Chicago koja su sadržavala razorni eksploziv PETN, skriven u toner za printer, otkrivena su 28. listopada u Dubaiju i zračnoj luci East Midlands, u Velikoj Britaniji. Ogranak Al Kaide u Jemenu u petak je preuzeo odgovornost za prijetnju s paketima-bombama.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još