Svijet SAMO DVA DANA NAKON KAŠINA

Divljački pretučen još jedan ruski novinar

Novinar Anatolij Adamčuk iz predgrađa Moskve divljački je pretučen noću na ponedjeljak, 48 sati nakon što je poznati novinar lista Kommersanta u završio komi zbog premlaćivanja, i sumnja se da su obojica žrtve zbog kritičkog pisanja o lokalnoj vlasti

Adamčuk, kojega su napala dvojica nepoznatih muškaraca u gradu Žukovskom, zadobio je 'ozljedu lubanje i nagnječenje mozga', izjavio je njegov kolega za moskovski radio Eho.

Tragovi upućuju da je Adamčuk pretučen jer je u nekoliko članaka kritizirao lokalne vlasti zbog rušenja šume na trasi buduće autoceste do zračne luke.

Istraga o napadu na poznatog novinara Olega Kašina, koji je prije dva dana zbog teških ozljeda induciran u stanje umjetne kome, upućuje na tri traga, otkrio je njegov list Kommersant.

Prvi trag vodi prema lokalnoj vlasti kojoj se nije svidjelo Kašinovo kritičko pisanje o rušenju šume radi gradnje autoceste, a drugi prema prokremaljskoj mladeži Molodaja gvardija koja je na internetu najavila da će 'saboter' Kašin 'biti kažnjen'.

Treći trag upućuje na guvernera Pskova o kojemu je Kašin kritički pisao na svome blogu.

Premlaćivanja su se dogodila nakon nedavna obilježavanja četvrte godišnjice ubojstva najpoznatije oporbene novinarke Ane Politkovske.

Novinarske i nevladine udruge zahtijevaju da vlasti prekinu praksu nekažnjavanja počinitelja zbog čega je Rusija postala jedno od najopasnijih mjesta za novinarsku profesiju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još