Svijet NAKON 8 MJESECI

Dogovara se iračka vlada

Glasnogovornik iračke vlade Ali Dabag ustvrdio je da su se politički blokovi dogovorili da sadašnji premijer Nuri al Maliki ostane na čelu vlade, a da Jalal Talabani ostane predsjednikom zemlje

Štura informacija, emitirana preko državne televizije Al Irakija, govori i o tome da će na čelo parlamenta doći predstavnik stranke Irakija, koju vodi bivši premijer Ijad Alavi.

Irakija, grupacija koja je postigla najveći broj glasova na izborima 7. ožujka te do danas nije uspjela formirati vlast, još nije potvrdila spomenuti dogovor.

Zapravo, to nije prvi put da se iz nekog službenog izvora najavljuje postizanje toliko važnog i očekivanog dogovora u Iraku.

Savez koji predvodi Alavi ključan je za pregovore jer je dobio 91 zastupnika. Slijedi Al Malikijeva stranka Pravna država sa 89 zastupnika.

Prije izjave glasnogovornika vlade, vođa Irakije Zuhair al Araji kazao je agenciji Asvat al Irak da će njegova stranka obznaniti konačnu poziciju najkasnije sutra, jer dosad nije postignut dogovor s pobjednicima.

Najava mogućeg dogovora u Iraku stiže uoči današnjeg sastanka raznih političkih grupacija u Erbilu, iračkom Kurdistanu, gdje će se pokušati zaokružiti kostur nove vlade.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još