NEMIRI NA DALEKOM ISTOKU

Mianmar: 10.000 ljudi pobjeglo u Tajland

08.11.2010 u 13:17

Bionic
Reading

Pred sukobima pobunjenih pripadnika karenske etničke skupine i mianmarske vojske, u izbjeglištvo prema Tajlandu u ponedjeljak je pobjeglo oko 10.000 Karena, izvijestio je u ponedjeljak guverner tajlandske pokrajine Tak Samart Loyfah

U nedjelju je pobunjenička Demokratska budistička vojska Karena (DKBA) obilježila prve opće izbore održane u zadnjih 20 godina u Mianmaru zauzimanjem pošte i policijske postaje u gradu Myawaddyju, oko 350 km sjeverozapadno od Bangkoka.

Mianmarska vojska odgovorila je na napad. U sukobima su, kako izvješćuje France presse, smrtno stradala tri civila, a ranjeno je desetak osoba.

Sukobi su prisilili oko 10.000 osoba da izbjegnu iz Mianmara u tajlandski grad Mae Sot u pokrajini Tak. Prema riječima jednog dužnosnika pokrajine, izbjeglice još uvijek stižu barkama preko rijeke Moei. Između gradova Mae Sot i Myawaddy postoji most koji je zatvoren od kolovoza zbog diplomatskih razmirica između dviju zemalja.

'U ovom slučaju riječ je o unutarnjem mianmarskom problemu. Idućih će se mjeseci ondje nastaviti sukobi', ocijenio je tajlandski premijer Abhisit Vejjajiva.

Kareni su dvomilijunski narod koji živi na granici Mianmara i Tajlanda. Pobunjeničke skupine već više desetljeća vode gerilsku borbu.