U NJEMAČKOJ

Prosvjedi protiv nuklearnog otpada sve nasilniji

07.11.2010 u 16:31

Bionic
Reading

Prosvjedi protiv transporta nuklearnog otpada u Njemačkoj u nedjelju su se zaoštrili, a u više navrata je došlo do sukoba između policije i prosvjednika koji pokušavaju spriječiti dolazak željezničke kompozicije s otpadom do skladišta u sjevernonjemačkom Gorlebenu, priopćila je policija.

"Prosvjednici su u blizini kolodvora Dannenberg na kojem bi spremnici s atomskom otpadom trebali biti prebačeni na kamione zauzeli kolosjek a djelomično su izvadili i šljunak između tračnica kako bi onemogućili prolazak kompozicije", priopćila je policija.

Prilikom pokušaja uklanjanja prosvjednika s kolosjeka je došlo do sukoba s policijom koja je upotrijebila suzavac i palice. Prosvjednici su uzvratili signalnim streljivom i pirotehničkim sredstvima, stoji u priopćenju policije.

Policija i prosvjednici su se sukobili i prilikom blokade nekoliko prilaznih cesta. Pritom je, kako javlja državna tlevizijska postaja ARD zapaljeno jedno oklopno policijsko vozilo a među prosvjednicima ima i ozlijeđenih.

Prosvjedi su upereni protiv prijevoza atomskog otpada iz pogona za preradu u francuskom La Hageu u privremeno odlagalište u Gorlebenu. Prosvjedi prate svaki od ovih transporta još od početka primjene ove prakse 1994. a ove godine se s 50.000 očekuje dosad najveći broj prosvjednika.