Svijet DEMOKRACIJA U AFRICI

Prvi slobodni izbori u Gvineji

Stanovnici Gvineje počeli su u nedjelju ujutro izlaziti na birališta u drugom krugu prvih slobodnih predsjedničkih izbora u povijesti te zemlje, koji se odvijaju nakon nekoliko tjedana političko-etničkih napetosti.

Oko 4,2 milijuna birača odabrat će između Cellou Dalein Dialla, bivšeg premijera u diktatorskom režimu generala Lansane Contea (1984.-2008.), i sveučilišnog profesora Alphe Condea, oporbenog aktivista koji je svojedobno proveo dvije godine u zatvoru.

Diallo je veliki favorit. On je u prvom krugu dobio 43, a Conde 18 posto glasova. Prvi krug glasovanja protekao je mirno.

Pod pritiskom međunarodne zajednice dvojica kandidata zajedno su pozvala na mir i bratstvo nakon kampanje obilježene političko-etničkim napetostima.

Gvineja je 1958. stekla neovisnost od Francuske. Od tada zemljom su upravljala samo dvojica ljudi, već spomenuti Lansane Conte i njegov prethodnik Ahmed Sekou Toure. Protekne li i drugi krug izbora bez nasilja i ne bude li osporavanja rezultata, ovi bi izbori mogli označiti prekretnicu u demokratskom razvoju te mineralima bogate zapadnoafričke zemlje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još